Μετά το 2020 η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ βλέπουν όλο και περισσότεροι ευρωβουλευτές

2019-03-29

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ θα καθυστερήσουν μετά το 2020. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιρλανδική independent παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν επιμένει ότι μια συμφωνία μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για το αντίθετο. 

Ειδικότερα ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Ματ Κάρθυ του κόμματος Σιν Φέιν (Sinn Féin) λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο είναι «πολύ φιλόδοξοι» στη σκέψη τους και είναι πιθανό ότι οι συζητήσεις δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

Αναφέρει επίσης ότι ένας νέος αρμόδιος για θέματα γεωργίας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αργότερα φέτος, θα θέλει να θέσει τη δική του σφραγίδα στις συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τη διαπραγματευτική τους θέση την ερχόμενη Τρίτη 2 Απριλίου, ενώ το Κοινοβούλιο στο σύνολό του είναι απίθανο να το ψηφίσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

«Οι πιθανότητες να υπογραφεί αυτή η εντολή είναι σχεδόν μηδενικές», δήλωσε ο κ. Κάρθυ, ένας από τους τρεις ιρλανδούς ευρωβουλευτές στην κοινοβουλευτική επιτροπή γεωργίας.

Ωστόσο ο επίτροπος Χόγκαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «Έχουμε θέσει τις γενικές αρχές σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες πρέπει να είναι κοινές και δεσμευτικές για όλους».

Πηγή:agronews