Μείωση εισφορών ΕΦΚΑ για τους αγρότες με εισοδήματα από 18.000 ευρώ και άνω μελετά η κυβέρνηση, στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

2018-08-24

Ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής μελετά η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει της ΔΕΘ, όπου και θα ανακοινώσει ορισμένες εξ αυτών, δέχεται βροχή από προτάσεις από όλα τα υπουργεία. Μια από αυτές προβλέπει τη μείωση των εισφορών ΕΦΚΑ για αγρότες με εισοδήματα από 18.000 ευρώ και άνω, ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμένους αγρότες. 

Ταυτόχρονα παίζει ακόμα το σενάριο για θέσπιση ενός πλαφόν (κόφτη) στην αθροιστική επιβάρυνση για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ των αγροτών, μαζί και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε πέσει στο τραπέζι εκ νέου το σενάριο για τη θέσπιση ενός «κόφτη» για τους αγρότες, που θα ενεργοποιείται όταν το συνολικό άθροισμα των επιβαρύνσεων από φόρους και εισφορές στον ΕΦΚΑ, έφτανε σε ένα ορισμένο ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματός τους π.χ. 50-60%. Τότε, η συζήτηση ήταν πρόωρη και γίνονταν λόγος για ελαφρύνσεις στους αγρότες με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ το έτος, ενώ όλοι παρέπεμπαν στην ημερομηνίες μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Πλέον, το μέτρο αυτό επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως άλλωστε έχει αναφέρει πρόσφατα με δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Τις συζητήσεις αποκάλυψε μιλώντας την Τετάρτη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ώρα θερινή» και η υπουργός Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου. Ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και φέτος και του χρόνου και υπάρχει χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως ένα μίγμα φοροελαφρύνσεων, κοινωνικών παροχών και μειώσεων των εισφορών».
Οι ανακοινώσεις και η περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων αυτών θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, συμπλήρωσε.

Με τα σημερινά πάντως δεδομένα, όπως έγραψε και χθες ο ΑγροΤύπος, αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις αναμένεται να έλθουν το 2019, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, καθώς προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών έως και 18% το μήνα, προς τον ΕΦΚΑ (τέως ΟΓΑ).
Πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών, δηλαδή των αγροτών, αλλά και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος.
Συνεπώς καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει κατ' εξαίρεση για το 2018 και η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.
Ταυτόχρονα, από 1/1/2019 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά της κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ, από 16% στο 18%, δηλαδή.

Πηγή:agrotypos