Μειωμένα αποθέματα φέτας αλλά χαμηλές παραμένουν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, συνάντηση με Αραχωβίτη θα έχουν οι κτηνοτρόφοι

2018-09-21

Παρά την μείωση των αποθεμάτων φέτας οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο. Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, για τα «κυκλώματα εισαγωγής - διακίνησης - μεταποίησης του αιγοπρόβειου γάλακτος», που είχε αναδείξει σε άρθρο του ο ΑγροΤύπος. «Τα στοιχεία που συνέλεξε η Περιφέρεια έχουν σταλεί στο ΥπΑΑΤ και ελεγκτικό Οργανισμό ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ», τονίζει ο κ. Καχριμάνης. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται αντιπροσωπεία των αιγοπροβατοτρόφων να έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, στην Αθήνα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος στην ΠΕΚ, «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της Διεπαγγελματικής της Φέτας αλλά και το πρόβλημα με τις τιμές στο γάλα».

Και προσθέτει: «Αν και τα στοιχεία που μας παρουσίασαν στην εκδήλωση που έγινε στην Ελασσόνα έδειξαν ότι έχουν μειωθεί τα αποθέματα φέτας ωστόσο κάποιες γαλακτοκομικές εταιρείες δίνουν τιμές που είναι 2-3 λεπτά χαμηλότερες σε σχέση με τις περσινές. Αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς κτηνοτρόφους. Επίσης αν όλα πάνε καλά στις συναντήσεις με τον Υπουργό αναμένεται σύντομα να πέσει η υπογραφή για την αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου για τις τιμές στο γάλα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ζήτημα με την κατάρρευση των τιμών γάλακτος δεν ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», αλλά με τις επιπτώσεις που είχε το εμπάργκο που επέβαλλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εδώ και δύο χρόνια πλεονάσματος γάλακτος στις χώρες της.
Να σας θυμίσουμε, ότι οι πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη να στηριχθεί η κτηνοτροφία της Ηπείρου και γενικότερα της Ελλάδος, ξεκίνησαν προ δύο σχεδόν χρόνων με το ζήτημα της προστασίας της φέτας σε αγορές του εξωτερικού και με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στο Ντουμπάι. Ακολούθησαν παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για την προστασία της «φέτας», από τις οποίες αναπτύχθηκε ένας γενικότερος προβληματισμός και κινητικότητα για τη λήψη μέτρων.
Μεταξύ αυτών είναι και η συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει. Είναι δε παρήγορο ότι σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στην πορεία προέκυψε το ζήτημα με τις μειώσεις των τιμών γάλακτος, για τις οποίες εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια ώστε να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο, αφενός στην εξέταση των λόγων που οδηγούν στις μειώσεις- που δεν συμβαδίζουν με τη μείωση της κατανάλωσης- και αφετέρου, με το κύρος της να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση αυτών.Και αυτό έπραξε η Περιφερειακή Αρχή, απευθυνόμενη σε επιχειρήσεις, σε κτηνοτρόφους και σε παράγοντες της αγοράς. Συγκέντρωσε στοιχεία, κατέληξε σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα, από τα οποία προέκυψε ότι οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Ηπείρου δεν χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα- σε αντίθεση με άλλες περιοχές- υφίστανται όμως σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Για όλα αυτά ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο ελεγκτικό Οργανισμό ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, με τον οποίο έχει αναπτυχθεί άριστη συνεργασία, προκειμένου να διευρυνθούν και στη συνέχεια να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Είναι γεγονός ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται για τον έλεγχο της αλυσίδας «εμπορία γάλακτος- παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων» έχει ενοχλήσει αρκετούς και ειδικά εκείνους που είχαν «ξεχάσει» τι θα πει έλεγχος.
Το βλέπουμε και το αισθανόμαστε σε καθημερινή βάση, είτε με δημοσιεύματα, είτε με «χτυπήματα κάτω από τη μέση». Ο αγώνας όμως και θα συνεχιστεί και θα δικαιωθεί προς όφελος των κτηνοτρόφων μας.
Τέλος, επειδή από ορισμένους επαναφέρεται το θέμα της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης», καλά είναι να λέγεται όλη η αλήθεια: Η Περιφέρεια δεν ήταν μέτοχος, δεν συμμετείχε στις διαδικασίες και δεν αποφάσισε εκείνη την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.
Η πώλησή της αποφασίστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο, ύστερα από την κατάρρευση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές. Και όποιος νομίζει ότι μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία εκείνη με ευχολόγια, ας δει σήμερα τι προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν Δήμοι της Ηπείρου, των οποίων ακίνητά τους προωθούνται ερήμην προς πώληση και χωρίς να βαρύνονται με βάρη ή να έχουν εξάρτηση με τράπεζες, όπως η τότε «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», η οποία θα οδηγούνταν σε πτώχευση μαζί με την ΑΤΕ». 

Πηγή:agrotypos