Μεγάλες οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι στην Ορεστιάδα, διαμαρτύρονται οι παραγωγοί

2018-09-03

Απελπιστική περιγράφει τη φετινή κατάσταση των φυτείων βάμβακος στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, ο παραγωγός Σίμος Γεωργακίδης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Ο εν λόγω αγρότης καλλιεργεί 250 στρέμματα με βαμβάκι και όπως λέει «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δραματική. Έχω 250 στρέμματα και υπολογίζω, ότι στα 180 δεν θα βάλω καν μηχανή να μαζέψω. Το σκουλήκι φέτος είναι σε έξαρση και έχει φάει το μεγαλύτερο μέρος του φυτού. Τα καρύδια έπεσαν στο έδαφος, έχει επίσης φάει τα φύλλα και έμειναν τα κοτσάνια». 

«Καλούμε τους αρμόδιους, βουλευτές, Περιφερειάρχη κ.λπ. να έρθουν όποτε θέλουν από κοντά να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών. Επίσης, τον ΕΛΓΑ να κάνει κάτι, γιατί είναι βέβαιο, ότι θα μείνουμε χωρίς εισόδημα».
Όπως εξηγεί, τέλος, ο κ. Γεωργακίδης, «το κακό έχει παραγίνει φέτος στην περιοχή με το σκουλήκι».

Σύμφωνα εξάλλου με τους υπεύθυνους των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, η μεγαλύτερη προσβολή στην Ελλάδα από πράσινο σκουλήκι έγινε δυστυχώς στον Βόρειο Έβρο και υπάρχει μεγάλη ζημιά. Όπου όμως οι παραγωγοί πρόλαβαν και ψέκασαν έγκαιρα, εκεί πηγαίνει πολύ καλά η καλλιέργεια.

Όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη για το θέμα, που οργανώνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας. Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι βουλευτές του νομού, η Περιφέρεια, ο ΕΛΓΑ και εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή:agrotypos