Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι αγρότες δήλωσαν δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εν τέλει δεν έκαναν

2018-06-27

Τρόπους να αυξήσει τα κρατικά έσοδα φαίνεται πως βρήκε η κυβέρνηση, μέσω των προστίμων στους φορολογούμενους (μεταξύ αυτών και στους αγρότες), που δήλωσαν πως έκαναν δαπάνες με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές, πιστωτικές κ.λπ.), αλλά τελικά δεν τις είχαν κάνει, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν επιπλέον φόρο. Επίσης, όπως έγραψε πρώτος, μόνο ο ΑγροΤύπος, σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να ελέγξχουν, αν οι τράπεζες απέστειλαν στις Εφορίες τα στοιχεία των πραγματικών δαπανών που έκαναν οι παραγωγοί με πλαστικό χρήμα. 

Σημειωτέον ότι πρόσθετη φορο-κεραμίδα ενδέχεται να πλήξει όσους αγρότες έχουν την... ατυχία να περιμένουν να λάβουν επιστροφές εισφορών ΕΦΚΑ, για το 2017, επειδή αυτές υπολογίστηκαν, χωρίς δική τους ευθύνη, με βάση τα καθαρά εισοδήματα, που δήλωσαν το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η Εφορία πρόκειται να ελέγξει τα ποσά που δήλωσαν οι φορολογούμενοι (και οι αγρότες) για το αφορολόγητο, με αποτέλεσμα όσοι έχουν δηλώσει επιπλέον ποσά για τις δαπάνες από κάρτες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής βαριών προστίμων.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα υποβληθείσες δηλώσεις, οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με πρόστιμα είναι αρκετοί.

Υπενθυμίζεται πως οι δαπάνες με κάρτες είναι συγκεκριμένες, βάσει των καθαρών εισοδημάτων των αγροτών. Έτσι, για εισοδήματα ως 10.000 οι αγρότες θα πρέπει να έχουν κάνει αγορές με κάρτες ύψους 1.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 10.000 ως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν το 15% του εισοδήματός τους και για το τμήμα άνω των 30.000 ευρώ το 20%.

Πολλοί όμως αγρότες, όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εκπρόσωποι της λογιστικής κοινότητας δεν συμπλήρωσαν τα ποσά, με βάση τα στοιχεία που απαιτεί ο νόμος, καθώς οι κωδικοί 049 και 050 δεν ήταν φραγμένοι. Έτσι, οι αγρότες μπορούσαν να συμπληρώσουν οι ίδιοι το ποσό και να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο. Είναι όμως αρκετοί εκείνοι που ενώ συμπλήρωσαν το απαιτούμενο ποσό μόνοι τους, στην Εφορία φαίνεται με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, ότι δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες αγορές.

Στις περιπτώσεις αυτές, λενε οι πληροφορίες, θα γίνουν έλεγχοι και οι αγρότες, θα κληθούν να προσκομίσουν έγγραφα και αποδεικτικά, που αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει τις δαπάνες που δήλωσαν.

Για να αποδείξει ο φορολογούμενος, ότι έκανε τις πληρωμές που δήλωσε με την κάρτα του θα πρέπει να έχει τραπεζικά παραστατικά, όπως για παράδειγμα αποδεικτικό κίνησης της κάρτας, το οποίο πρέπει να λάβει από τραπεζικό κατάστημα μετά από αίτηση και καταβάλλοντας και το σχετικό αντίτιμο.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κάποιος κληθεί για έλεγχο και δεν έχει τα απαραίτητα παραστατικά για τις δαπάνες του κινδυνεύει με τσουχτερό πρόστιμο από την Εφορία.
Κεραμίδα και λόγω εκκαθάρισης εισφορών ΕΦΚΑ

Εν τω μεταξύ, νέα «κεραμίδα» περιμένει όσους αγρότες έχουν την... ατυχία να περιμένουν να λάβουν επιστροφές εισφορών ΕΦΚΑ, για το 2017, επειδή αυτές υπολογίστηκαν, χωρίς δική τους ευθύνη, με βάση τα καθαρά εισοδήματα, που δήλωσαν το 2015.

Έτσι, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σταμάτης Κιουτσούκης, έμπειρος λογιστής από την περιοχή της Κομοτηνής «έστω ότι κάποιος συνεπής αγρότης πλήρωνε κανονικά τον ΕΦΚΑ του (υπολογισμένο φυσικά με βάση τα εισοδήματα του 2015, που ήταν και υψηλότερα) το 2017 π.χ. 12.000 ευρώ και η εκκαθάριση του έβγαλε τελικά αναλογούσα υποχρέωση 8.000 ευρώ (δηλαδή πρέπει να λάβει επιστροφή). Τότε η διαφορά αυτή των 4.000 ευρώ δε μπορεί να εκπέσει, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη δηλαδή ως έξοδο στη φετινή (2018) φορολογική δήλωση».

Συνεπώς, ο συγκεκριμένος, συνεπής, αγρότης:

Από τη μία προ-κατέβαλε 4.000 ευρώ, τις οποίες τελικά δεν όφειλε. Από την άλλη, αφού δεν αναγνωρίζονται ως έξοδο θα κληθεί να πληρώσει το φόρο που αναλογεί (σε αυτά τα 4.000 ευρώ που ήδη πλήρωσε, χωρίς να τα οφείλει).

Ο δε φόρος αυτός, μαζί με την προκαταβολή και την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να ξεπεράσει και τα 2.000 ευρώ.

Πηγή:agrotypos