Με την αίτηση ασφάλισης στον ΟΓΑ οι αγρότες θεωρούνται ασφαλισμένοι

2019-04-24

Οι αγρότες θεωρούνται ασφαλισμένοι εφόσον έχουν κάνει αίτηση ασφάλισης στον ΟΓΑ, βάσει του άρθρου 2 του νόμου 4558. Συνεπώς έχοντας αντίγραφο της αίτησης τους μπορούνε να λάβουν τις βεβαιώσεις που χρειάζονται για τα προγράμματα ή την εφορία. Αυτό τόνισε ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΕΝΑ, την Τετάρτη, 17 Απριλίου. 

Στη δίωρη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα επίκαιρα και φλέγοντα θέματα του Αγροτικού τομέα. Τα στελέχη της ΠΕΝΑ έθεσαν πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα και διαχρονικά θέματα στην πρώτη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη από την ανάληψη των καθηκόντων.

Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο διανομής των δημοσίων εκτάσεων προς όφελος των αγροτών και των ανέργων, ιδίως εκείνων που είναι κοντά στις διανεμούμενες εκτάσεις.

Υποσχέθηκε επίσης εντατικούς ελέγχους τις ημέρες του Πάσχα για το γάλα και το κρέας για να μην υπάρχουν ελληνοποιήσεις.

Σχετικά με την καθυστέρηση που υπάρχει σε αρκετά υποκαταστήματα του ΟΓΑ, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού και ότι οι αγρότες βάσει του άρθρου 2 του νόμου 4558, θεωρούνται ασφαλισμένοι εφόσον έχουν κάνει αίτηση ασφάλισης στον ΟΓΑ. Συνεπώς έχοντας αντίγραφο της αίτησης τους μπορούνε να λάβουν τις βεβαιώσεις που χρειάζονται για τα προγράμματα ή την εφορία.

Η ΠΕΝΑ εξέθεσε για μια ακόμα φορά τις θέσεις τις για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών με έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση πριν την καταβολή της κύριας δόσης του πρίμ. Τονίστηκε η σπουδαιότητα της ύπαρξης ετήσιας πρόσκλησης για την πρώτη εγκατάσταση νέων καθώς και την ανάγκη για υψηλότερο πρίμ και μακρόχρονη δέσμευση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το σοβαρό ζήτημα του αρδευτικού νερού. Συζητήθηκαν τόσο το υπερβολικό κόστος που προβλέπεται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας με το νέο πλαίσιο, όσο και η κακή κατάσταση των αρδευτικών δικτύων. Ο Υπουργός κατανόησε το πρόβλημα που προκύπτει με τις υπερβολικές χρεώσεις και δεσμεύτηκε να μην εφαρμοστούν χρεώσεις που θα αναγκάσουν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τις εκτάσεις τους.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες που νοικιάζουν εκτάσεις από την κακή εφαρμογή του καθεστώτος με τους δασικούς χάρτες. Τονίστηκε ότι οι αγρότες χάνουν επιδοτήσεις και ότι δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός για τους αγρότες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας αφού κάποιοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις ενισχύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά ενώ σε άλλες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει καν η εφαρμογή του καθεστώτος.

Θέσαμε το πρόβλημα ρευστότητας που δημιούργησε η καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ και στην αποστολή στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις τράπεζες, χωρίς όμως να δωθεί ικανοποιητική απάντηση.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σε επόμενη συνάντηση παραπέμφθηκε η συζήτηση των προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Θ. Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Ν. Παυλονάσιος, ο Χρήστος Λαγόπουλος, ο ειδικός γραμματέας, Π. Αλεξανδρόπουλος και ο Σ. Κουτσομήτρος.

Πηγή:agrotypos