Με μειωμένη παραγωγή και αποθέματα κλείνει το 2019, λιγότερες εκτάσεις για το 2020 καταγράφει η ICAC στο βαμβάκι

2019-11-26

Με τρενάκι του λούνα παρκ παρομοιάζει τη Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος τις τιμές που ακολούθησε το χρηματιστηριακό προϊόν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αφού ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα, έπεσαν απότομα και σταθεροποιήθηκαν περίπου στα μισά της διαφοράς. Παράλληλα στην μηνιαία της έκθεση καταγράφει μείωση της παραγωγής για την χρονιά 2018/2019 μαζί με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και των τελικών αποθεμάτων. 

Επικαλούμενη τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και τον εμπορικό πόλεμο, υποστηρίζει ότι έπειτα από χρόνια σχετικής σταθερότητας οι αγορές αγροτικών εμπορευμάτων έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι αναμένεται να επεκταθούν και στην επόμενη εμπορική περίοδο, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για το βαμβάκι.

Ειδικότερα, 32,6 εκατ. εκτάρια καλλιεργήθηκαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με πέρυσι. Ο παγκόσμιος μέσος όρων αποδόσεων μειώθηκε κατά 2% στα 790 κιλά ανά εκτάριο, ωστόσο παρέμεινε σταθερός πάνω από τον μέσο όρο δεκαετίας που ορίζεται στα 776 κιλά ανά εκτάριο. Συνεπώς οι παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 3% στους 25,7 εκατ. τόνους.

Πηγή:agronews