Με μεγάλες αποκλίσεις στο τελείωμα της σεζόν η τιμή παραγωγού στα τριφύλλια

2018-09-11

Διαφοροποιήσεις εμφανίζει η τιμή παραγωγού στο τριφύλλι αναλόγως την περιοχή. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, ωστόσο στις τσέπες των κτηνοτρόφων... λεφτά δεν υπάρχουν. Οι τιμές πάντως στο χωράφι φτάνουν και τα 16 λεπτά το κιλό. Στις περισσότερες περιοχές οι αγρότες κόβουν για τέταρτη φορά αυτές τις ημέρες, ώστοσο στις πιο νότιες περιοχές (π.χ. Δυτική Ελλάδα) τώρα κόβεται το πέμπτο χέρι. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός-έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Δημήτρης Κουτρούλης «τώρα κόβουμε το πέμπτο χέρι. Προβλήματα ιδιαίτερα δεν έχουμε, αφού επικρατεί καλοκαιρία και ευελπιστούμε αν πάει καλά ο καιρός να κόψουμε άλλη μια φορά, το επόμενο διάστημα.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ικανοποιητική, ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων είναι πασιφανής. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον για την περιοχή του Μεσολογγίου οι μέσες τιμές χωραφιού είναι στα 15 λεπτά το κιλό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εξηγεί ο κ Κουτρούλης, γίνονται πράξεις στα 13-14 λεπτά, αλλά και στα 16 λεπτά το κιλό. «Τα 16 λεπτά αφορούν βέβαια τα πολύ καλά και άβρεχα τριφύλλια».

«Στην περιοχή μας είχε και φέτος κάμπια (σκουλήκι), η οποία όμως δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές», μας επεσήμανε ο ίδιος.
Στη Θεσσαλία, τώρα, χειρότερα διαμορφώνεται η κατάσταση όσον αφορά τις τιμές. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος από το Κιλελέρ «τώρα κόβουμε το τέτεαρτο χέρι και αν κρατήσει ο καιρός τον Οκτώβριο, το πέμπτο. Η τιμή στο χωράφι παραμένει πολύ χαμηλά. Είμαστε στα 13-14 λεπτά το κιλό, ενώ στην Καρδίτσα μαθαίνω ότι έπεσε ακόμα και στα 9-10 λεπτά το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτόλιο «η ζήτηση είναι ικανοποιητική, όχι όμως και η τιμή».

Στις Σέρρες, όπως μας λέει ο Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα, οι τιμές για τα καθαρά τριφύλλια είναι μόλις στα 14 λεπτά το κιλό.

Στο νομό Ηλείας, τέλος, όπου και παρατηρήθηκαν ζημιές από την κάμπια, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 14-16 λεπτά το κιλό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου καταγράφει τιμές από 13-15 λεπτά το κιλό.

Πηγή:agrotypos