Με επιστροφές χρημάτων κινδυνεύουν αρκετοί δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γαιών, αναμένεται νέα προκήρυξη το επόμενο

2018-11-05

Σε μια ατέρμονη περιπέτεια φαίνεται πως έχουν εμπλακεί τα τελευταία χρόνια παραπάνω από 5.000 - 6.000 δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γαιών. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από διάφορα μελετητικά γραφεία, αγρότες, αλλά και γεωπόνους αναφέρουν, ότι πέραν των μεγάλων χρονοτριβών στις αποπληρωμές των ενισχύσεων, αρκετοί παραγωγοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ενδέχεται να κληθούν όχι μόνον να μην πάρουν τα χρήματα της ενίσχυσης, που δικαιούνται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν και από την... τσέπη τους χρήματα, καθώς διαπιστώνονται αναντιστοιχίες στις εκτάσεις που δηλωθηκαν και σε αυτές που «βλέπουν» οι δορυφόροι. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο αναμένεται μια ακόμα προκήρυξη το επόμενο διάστημα, έχει λειτουργήσει εως κίνητρο για πολλούς παραγωγούς, ώστε να στραφούν σε δεντροκαλλιέργειες, παραγωγικές ή μη (π.χ. καστανιές, καρυδιές, ακακίες κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των δικαιούχων οφείλονται σε έναν συνδυασμό γραφειοκρατικών αγκυλώσεων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πολλοί δε, συσχετίζουν τις καθυστερήσεις με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα κατά τόπους δασαρχεία, στα οποία και ανήκει η αρμοδιότητα του ελέγχου των σχετικών φακέλων.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ένας έμπειρος μελετητής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του «υπάρχουν παραγωγοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και αναζητούν πλέον εναγωνίως την απεμπλοκή τους, καθώς σε περίπτωση ποινών για αναντιστοιχία δηλωμένων εκτάσεων σε σχέση με εκείνα που έδειξαν οι έλεγχοι, θα κληθούν όχι μόνον να μην πάρουν χρήματα, αλλά να πληρώσουν και από την... τσέπη τους».

Ο ΑγροΤύπος απευθύνθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στο μελετητικό γραφείο «Αγροσύμβουλος» από την Ορεστιάδα, με την κα Δήμητρα Δεληαποστόλου, δασολόγο να μας αναφέρει τα ακόλουθα «στην περιοχή μας και ιδίως στο βόρειο Έβρο αρκετοί είναι οι αγρότες που επεδίωξαν να μπουν στο πρόγραμμα των δασώσεων, καθώς η ετήσια επιδότηση που προσφέρει η ένταξη σε αυτό, ασφαλώς και είναι ένα υπολογίσιμο κίνητρο. Ωστόσο το γεγονός ότι οι διαδικασίες στα δασαρχεία καθυστερούν (και πολλές φορές και οι ίδιοι οι παραγωγοί που δεν πάνε εγκαίρως στις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθυστερούν) είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να πληρώνονται για το πρόγραμμα με καθυστέρηση πάρα πολλών μηνών. Πρέπει να πω ότι στην περιοχή μας οι αγρότες στράφηκαν κυρίως στα επιλέξιμα από το πρόγραμμα είδη των ακακιών, των μουριών και στις λεύκες κατά κύριο λόγο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στον Έβρο, τρία χρόνια από το 2015 παραμένουν απλήρωτοι οι δικαιούχοι-αγρότες που μπήκαν στο 20ετές πρόγραμμα της δάσωσης γαιών με ακακίες κυρίως, αριθμώντας γύρω στους 930.

Περίπου ο ίδιος αριθμός ισχύει, λένε οι πληροφορίες και για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ενώ σε Λάρισα και Μαγνησία, όπου προτιμήθηκαν κυρίως ακακίες από τους παραγωγούς διαπιστώνονται και εκεί μεγάλα προβλήματα, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δίνει ωστόσο κατά διαστήματα πληροφορίες για τις ροές των πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα αυτό, επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ζητώντας να ενημερωθεί για την καθυστέρηση στις πληρωμές των Καλλιεργητών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών».

Η επιστολή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής συνάντησης εργασίας με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε διεξοδική συζήτηση για το ίδιο θέμα.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή, αναφέρεται η σημασία που έχει ο Αγροτικός τομέας για την περιοχή της Ροδόπης, επισημαίνεται δε πως το εύρος συμμετοχής της ΑΜΘ στο πρόγραμμα της «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών» αντιστοιχεί στο 40% του πανελλήνιου συνόλου, αφορά περίπου 2.000 αγρότες με 6000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015 - 2018.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο την στήριξη των Αγροτών της περιοχής μας, την προσθήκη κινήτρων και την ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης απευθύνει ερώτημα σχετικά με τα αίτια αυτής της καθυστέρησης των πληρωμών του Μέτρου της «Δάσωσης των Γαιών» (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α.) ζητώντας μια υπεύθυνη απάντηση για την ημερομηνία έναρξης των πληρωμών.

Χαρακόπουλος: Οι δικαιούχοι πληρώνουν την ασυνεννοησία ΟΠΕΚΕΠΕ-δασαρχείων

«Σε τι φταίνε οι δικαιούχοι αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δασαρχείων-διευθύνσεων δασών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές; Κάποιοι απ' αυτούς περιμένουν ακόμα εξόφληση για το 2015. Και το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εικοσαετούς διάρκειας, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την στοιχειώδη οργάνωση σχετικά με τις πληρωμές άλλα και την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία. Τελειώνει το 2018 και υπάρχουν εκκρεμότητες για το 2015, ενώ οι πληρωμές για το 2016 είναι μηδαμινές. Και παρότι ο κόσμος ζητάει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό, κάποιο χρονοδιάγραμμα, οι απαντήσεις εξακολουθούν να είναι θολές. Πρέπει οι αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει σίριαλ ανευθυνότητας και πρέπει επιτέλους να υπάρξει η βούληση να μπουν οι πληρωμές σε μια σειρά». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε ερώτησή του σχετικά με τις εκκρεμότητες στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτησή του, είχε μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης για την καθυστέρηση των πληρωμών, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα και για το 2015, η οποία επιτεινόταν από τις αόριστες απαντήσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι σχετικά με το χρόνο αποπληρωμής. Τόνισε, λοιπόν, ότι η διαρροή υποτιθέμενων ημερομηνιών πληρωμών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η απουσία χρονοδιαγράμματος πληρωμών στα επανειλημμένα ερωτήματα μέσω του κοινοβουλευτικού έλεγχου φανερώνουν την απουσία ουσιαστικής βούλησης στην αντιμετώπιση του θέματος.

Στην απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζονται οι αλλαγές που υπήρξαν στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου λόγω προσαρμογής στον κοινοτικό κανονισμό 1305/2013, απαριθμείται η σειρά των ενεργειών που απαιτείται προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι πληρωμές, επισημαίνονται οι ενημερώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους φορείς υλοποίησης-δασαρχεία και αναφέρονται τα ποσά που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα στην ΠΕ Λάρισας για τα έτη 2015 και 2016, ήτοι 1.075.724,48 και 91.636,60 ευρώ αντίστοιχα. Εν κατακλείδι τονίζεται ότι «η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων ανά έτος εφαρμογής συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών-Δασαρχείου να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες, προαπαιτούμενες για την αποστολή παρτίδας πληρωμής διαδικασίες.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η ενίσχυση προβλέπονταν να χορηγηθεί με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της δύνατο να φθάσει στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές το 80% των επιλέξιμων δαπανών με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δικαιούχος είναι Δημόσια Αρχή. Το 100% των επιλέξιμων δαπανών, εφόσον δικαιούχος είναι Δημόσια Αρχή. Το 70% των επιλέξιμων δαπανών σε κάθε άλλη περίπτωση.

Τα επιλέξιμα είδη

1 Ερυθρελάτη Picea excelsa
2 Ελάτη η λευκή Abies alba
3 Ελάτη η υβριδογενής Abies borisii-regis (Abies alba x Abies cephalonica)
4 Ελάτη η κεφαλληνιακή Abies cephalonica
5 Πεύκη η λευκόδερμη Pinus heldreichii var. leucodermis
6 Πεύκη η δασική Pinus sylvestris
7 Πεύκη η μαύρη Pinus nigra
8 Πεύκη η τραχεία Pinus halepensis ssp brutia
9 Πεύκη η χαλέπιος Pinus halepensis ssp halepensis
10 Κουκουναριά Pinus pinea
11 Πεύκη η βαλακανική ή πενταβέλονη Pinus peuce
12 Κυπαρίσσι αειθαλές Cupressus sempervirens
13 Ίταμος Taxus baccata
14 Ψευδοτσούγκα Pseudotsuga menziensii
15 Λάριξ Ευρωπαική Larix europaea
16 Κέδρος του Λιβάνου Cedrus libani ssp. libani
17 Κέδρος ο βραχύφυλλος Cedrus libani ssp. brevifolia
18 Άρκευθος Juniperus sp.
Πλατύφυλλα
1 Λεύκη ( όλοι οι κλώνοι και τα υβρίδια) Populus sp.
2 Καρυδιά η βασιλική Juglans regia
3 Καστανιά Castanea sativa
4 Φράξος ο οξύκαρπος, νερόφραξος Fraxinus angustifolia ssp oxycarpa
5 Σφένδαμος o ψευδοπλάτανος Acer pseudoplatanus
6 Σφένδαμος ο πλατανοειδής -νεροπλάτανος Acer platanoides
7 Σκλήθρο κολλώδες Alnus glutinosa
8 Αρκουδοπούρναρο Ilex aquifolium
9 Δάφνη η ευγενής Laurus nobilis
10 Πλάτανος ο ανατολικός Platanus orientalis
11 Λικιδάμβαρη η ανατολική, Υγράμβαρη Liquidambar orientaliw
12 Ιπποκαστανιά Aesculus hippocastanus
13 Σημύδα η κρεμοκλαδής Beula pendula
14 Δρύς η χνοώδης Quercus pubescens
15 Δρύς η ευθύφλοιος Quercus cerris
16 Αριά Quercus ilex
17 Δρύς η πλατύφυλλη Quercus frainetto (Quercus conferta)
18 Βελανιδιά Quercus ithaburensis ssp macrolepis (Quercus aegilops)
19 Δρύς η πετραία Quercus petraea (Q. sessiliflora)
20 Δρύς η ποδισκοφόρος Quercus robur ssp. pedunculiflora
21 Δρύς η μακεδονική Quercus trojana ssp. trojana
22 Φελλοδρύς Quercus suber
23 Οξυά η δασική Fagus sylvatica
24 Οξυά η μοισιακή Fagus moesiaca
25 Οξυά η ανατολική Fagus orientalis
26 Μαστιχόδενδρο Pistacia lentiscus var.chia
27 Μελικοκκιά Celtis australis
28 Κουτσουπιά Cercis siliquastrum
29 Χαρουπιά (Ξυλοκερατιά) Ceratonia siliqua
30 Λεπτοκαρυά Corylus avellana
31 Μουριά η λευκή Morus alba
32 Μουριά η μαύρη Morus nigra
33 Ιτιές (όλα τα είδη) Salix spp.
34 Κερασιά Prunus avium
35 Φιλύρα η καρδιοειδής Tilia cordata
36 Φιλύρα η πλατύφυλλη Tilia platyphyllos
37 Φιλύρα η πιληματώδης Tilia tomentosa
38 Σορβιά η οικιακή Sorbus domestica
39 Αλμυρίκι (όλα τα είδη) Tamarix s.p
40 Ψευδακακία Robinia pseudoakakia.

Πηγή:agrotypos