Εκσυγχρονισμό και όχι ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ζητά ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας Μ. Αντωνιάδης

2019-07-23

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην «ιδιωτικοποίηση» του ΕΛΓΑ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας. «Εμείς ζητάμε τον εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, μάλιστα είχαμε πρόσφατα καταθέσει και σχετική επιστολή με τις προτάσεις μας».

Και προσθέτει: «Ζητάμε να παραμείνει η ανταποδοτικότητα του ΕΛΓΑ. Οι ιδιωτικές εταιρείες θέλουν κέρδη και αυτό στο μέλλον θα φέρει μια αύξηση των ασφαλίστρων».
Οι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, που είχαν σταλεί προς την πρώην διοίκηση του Οργανισμού, είναι οι εξής:
«Θα θέλαμε να σας αποστείλουμε τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες θεωρούμε ότι αποτελούν «τομή» στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ:

  • Πάγια επισήμανση και αίτημα των ασφαλιζόμενων αγροτών αποτελεί η συντόμευση του χρόνου εκτίμησης της ζημίας όπως και κοινοποίησης του πορίσματος πραγματομοσύνης προς τους ασφαλιστικά τακτοποιημένους αγρότες. Όπως ο Οργανισμός θέτει προθεσμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να θεσπιστεί και ημερομηνία αποπληρωμής των ζημιών προς στους δικαιούχους αγρότες.
  • Ζητούμε μέσω αναλογιστικών μελετών, την κάλυψη ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε οποιοδήποτε στάδιο ανθοφορίας και καρπιδίου από έντονες βροχοπτώσεις και από οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο.

Ή εναλλακτικά

  • Να δημιουργηθεί μια πρόσθετη προαιρετική κατηγορία ασφάλισης στην οποία, βάση αναλογιστικής μελέτης εκ μέρους του Οργανισμού, θα προκύψει επιπρόσθετο ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς. Η παραπάνω κατηγορία ασφάλισης θα μπορούσε να καλύπτει πάσης φύσεως αίτιο ζημίας δίνοντας έτσι το δικαίωμα της επιλογής στον ασφαλιζόμενο δενδροκαλλιεργητή.
  • Τα χρηματικά ποσά που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών προτείνουμε να διαχειρίζονται αποκλειστικά από το ΔΣ του ΕΛΓΑ και όχι από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Προτείνουμε την στελέχωση του Υποκαταστήματος Βέροιας από έμπειρο και μόνιμο προσωπικό εξαιτίας του μεγάλου όγκου και φόρτου εργασίας (εκτιμήσεων και κοινοποιήσεων πορισμάτων) όπως συνήθως υπάρχει και αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας.
  • Άμεση επαναφορά του προγενέστερου καθεστώτος για τις μετακινήσεις των εκτιμητών, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση καθυστερεί χρονικά τις εκτιμήσεις ζημιών. Ας επιτραπεί η μετακίνηση τους με προσωπικά τους μέσα μεταφοράς μιας και τα τέλη εκτίμησης τα οποία αποδίδει ο κάθε ασφαλιζόμενος σε περίπτωσης ζημίας αντιστοιχούν για τον σκοπό αυτό δηλαδή των εξόδων εκτίμησης.
  • Ως Ομοσπονδία Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας ζητούμε την τοποθέτηση 1 έως 2 εκπροσώπων ως μέλη στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με δικαίωμα λόγου, ώστε να υπάρχουν άμεσες επισημάνσεις προς την πολιτική ηγεσία για τα θέματα των δενδροκαλλιεργητων όσον αφορά τις γεωργικές ασφαλίσεις των δενδρώδων καλλιεργειών.
  • Προτείνουμε την δυνατότητα συμψηφισμού της αποζημίωσης παραγωγής με τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο σε περίπτωση ολικής καταστροφής (65% με 70% τουλάχιστον) σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, προς τους ασφαλιζόμενους αγρότες.
  • Στηρίζουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Οργανισμού για εκσυγχρονισμό του. Ιδιαίτερα την προοπτική των ηλεκτρονικών εκτιμήσεων με άμεση ηλεκτρονική αποστολή τους προς τις κεντρικές βάσεις δεδομένων του ΕΛΓΑ».                                                                          Πηγή:agrotypos