Λίγο πριν την υπογραφή από το Οικονομικών η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα που φέρνει αυστηρά πρόστιμα και λουκέτα στους παρανομούντες

2019-02-01

Έχει φύγει για το υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα την αρμόδια υφυπουργό, κα Κατερίνα Παπανάτσιου η περιβόητη ΚΥΑ για τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος. Όπως μας επιβεβαίωσαν από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, η ΚΥΑ, αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα από την κα Παπανάτσιου. Προηγήθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και η επεξεργασία των σχολίων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα καθιερώνει μεταξύ άλλων πιο αυστηρές κυρώσεις για τους παραγωγούς (κτηνοτρόφους), αλλά και τους αγοραστές γάλακτος (τυροκομεία, βιομηχανίες) που παρανομούν, φθάνοντας μέχρι και το λουκέτο σε περιπτώσεις υποτροπής. 

Ειδικότερα με την ΚΥΑ:

1. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

2. Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.

3. Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.

Όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της ΚΥΑ, έτσι και στο τελικό κείμενο, προβλέπεται ότι τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους, θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν το 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος, για να φτάσουν τα 1.500 ευρώ συν 2,5% της αξίας των παραδόσεων.

Όσον αφορά στους αγοραστές γάλακτος (μεταποίηση) προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος.

Στο τελικό κείμενο, επίσης, υπάρχει πρόνοια για τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων γάλακτος εκ μέρους των κτηνοτρόφων παραγωγοί, ενώ για τους βιομήχανους προβλέπεται μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος.

Έλεγχοι στην εστίαση για Φέτα και υπερδιήθηση

Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο αν τα συναρμόδια υπουργεία ενσωμάτωσαν στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ δυο πολύ κομβικά ζητήματα για τους Έλληνες παραγωγούς.

Όπως μας είπαν κτηνοτρόφοι και αναφέρθηκε και από αρκετούς κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στο αρχικό σχέδιο, δεν γινόταν καμιά αναφορά για τον έλεγχο της Φέτας, του τελικού προϊόντος, δηλαδή, στην εστίαση, όπου και διαπιστώνονται νοθείες με λευκά τυριά, κατώτερης ποιότητας.

Εξίσου σημαντικό σημείο είναι αυτό που αφορά την απαγόρευση με Νόμο της ύπαρξης μηχανημάτων διήθησης ή υπερδιήθησης στο χώρο παραγωγής της Φέτας.

Ως προς αυτό, όπως μας ανέφεραν από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί διάταξη που θα απαγορεύει στο χώρο παραγωγής Φέτας, να υπάρχουν μηχανήματα διήθησης ή υπερδιήθησης.

Τέλος, μας ανέφερε από τον ΣΕΚ, ο πρόεδρος, κ. Τάκης Πεβερέτος «πρέπει να δημιουργηθεί αλγόριθμος που θα υπολογίζει την ποσότητα του παραγόμενου τυριού Φέτας με μέγιστη υγρασία 56%, ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 43% και αναφερόμενο στην ποιότητα του γάλακτος όσον αφορά το λίπος και τις πρωτεΐνες».

Πηγή:agrotypos