Κρούσματα πανώλης στη Σλοβακία, ανησυχεί η ΕΕ για την ασθένεια δυτικά

2019-08-26

Μακραίνει ο κατάλογος περιοχών της ΕΕ που έχουν προσβληθεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων με την Κομισιόν να προχωρά σε τροποποίηση του παραρτήματος της εκτελεστικής απόφασης (2014/709/ΕΕ) σχετικά με τα μέτρα ελέγχου της υγείας των ζώων. 

Σύμφωνα με το νέο εκτελεστικό κανονισμό που εξέδωσε στις 22 Αυγούστου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 23 Αυγούστου στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, πέραν της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και της Πολωνίας, τον Ιούλιο και τον Αυγούστου του 2019 εκδηλώθηκαν 10 εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οικόσιτους χοίρους και τρία κρούσματα σε άγριους χοίρους στη Σλοβακία.

Αυτές οι πρόσφατες εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Σλοβακία συνιστούν αυξημένο επίπεδο κινδύνου, και η Επιτροπή κρίνει πως και αυτή η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται ανησυχητικά κοντά στην Αυστρία και τη Γερμανία θα πρέπει να αποτυπωθεί στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/709/ΕΕ. «Κατά συνέπεια, η εν λόγω περιοχή της Σλοβακίας στην περιφέρεια Košice που έχει προσβληθεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα πρέπει πλέον να περιληφθεί στα μέρη Ι και ΙΙΙ του εν λόγω παραρτήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος εκτελεστικός κανονισμός που υπογράφει ο αρμόδιος επίτροπος Βιτένις Ανδριουκαϊτις.

Ας σημειωθεί πως ο νέος κατάλογος με τις υπό επιτήρηση περιοχές είναι αρκετά διευρυμένος σε σχέση με τον αρχικό κατάλογο που υπήρχε στο παράρτημα του αρχικού από το 2014 κανονισμού για τα μέτρα επιτήρησης και βιοασφάλειας κατά της νόσου που πλήττει τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα αγριογούρουνα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση. https://www.agronews.gr/files/CELEX_32019D1373_EL_TXT.pdf

Πηγή:agronews