Κριθάρι: Ικανοποιητικές αποδόσεις και καλή ποιότητα, προσπάθεια συνεταιρισμών να κρατηθεί η τιμή στα 17 λεπτά το κιλό

2019-06-10

Με καλή ποιότητα και ικανοποιητικές αποδόσεις ξεκίνησε ο αλωνισμός του κριθαριού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν όμως και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα στις οποίες λόγω των βροχοπτώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι Συνεταιρισμοί κάνουν αγώνα να «τραβήξουν» την αγορά στα 17 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά του οι παραγωγοί λένε ότι κάτω από αυτό το όριο η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη. Οι έμποροι παραλαμβάνουν με ανοικτές τιμές από τα χωράφια και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμή. Όσον αφορά το κριθάρι που πάει προς βυνοποίηση, τα συμβόλαια, τα οποία έχουν υπογράψει οι εταιρείες ζυθοποιίας με τους παραγωγούς, δίνουν τιμή στα 17,2 ευρώ το κιλό. 

Για καλές αποδόσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «οι παραγωγές είναι καλές, οι αποδόσεις στα ποτιστικά φτάνουν στα 500 κιλά το στρέμμα και στα ξηρικά κυμαίνονται στα 300 - 400 κιλά. Εμείς συνεργαζόμαστε με εταιρεία ζυθοποιίας και δίνουμε το κριθάρι στα 17,2 ευρώ το κιλό. Για το κριθάρι που πάει για ζωοτροφές, ακόμη οι έμποροι κρατάνε «κλειστά» τα χαρτιά τους και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμές».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών μας είπε τα εξής: «Η γενική εικόνα από περιοχές που τα κριθάρια δέχτηκαν νερό από βροχοπτώσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πολύ καλή. Ο αλωνισμός συνεχίζεται στο φουλ και σε αυτές τις περιοχές οι αποδόσεις αναμένονται στα 500-550 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, οι αποδόσεις αυτές δεν αφορούν όλες τις εκμεταλλεύσεις.
Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ανοιχτές και από τους ιδιώτες, αλλά το θετικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Βόλου και η ΕΑΣ Τρικάλων απηύθυναν πρόσκληση στους παραγωγούς από όλη τη Θεσσαλίας να τους παραδώσουν προϊόν. Η τιμή 17-18 λεπτά στον παραγωγό κάτι αφήνει, αλλά με 15 λεπτά δεν υπάρχει κανένα κέρδος».
Κριθάρια ξεκίνησε να παραλαμβάνει ήδη και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας», με τιμή που θα καθοριστεί αργότερα. «Αν η τωρινή κατάσταση όσον αφορά στις τιμές γενικευτεί και υπάρξει ζήτηση φέτος ίσως πάμε πάνω από τα 15,5 λεπτά στο κτηνοτροφικό, που δώσαμε πέρσι», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ποιότητες είναι πολύ καλές, ενώ για το κριθάρι που πάει για βυνοποίηση μας είπε ότι «η τιμή όπως και πέρσι είναι σταθερή με συμβόλαιο, στα 17,20 λεπτά το κιλό».
Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος ανακοίνωσε πρώτος τιμές στο κριθάρι για τους παραγωγούς, στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας, ανακοινώνοντας αρχικά μια τιμή στα 10 λεπτά ως προκαταβολή, αλλά εν συνεχεία διευκρίνισε ότι η τιμή στο αλώνι είναι στα 17 λεπτά το κιλό.
Σημειώνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα συγκεντρώσει και φέτος 4.000 τόνους κριθαριού, από παραγωγούς όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Νικήτας Πρίντζος, η παραλαβή κριθαριού ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου, ενώ από Δευτέρα (10 Ιουνίου) θα παραλαμβάνεται και σκληρό σιτάρι τόσο στα σιλό του Αγίου Δημητρίου, όσα και στα αντίστοιχα του Στεφανοβικείου. Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα μετά την παράδοση των προϊόντων στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από την περιοχή στων Σερρών, όπου κυρίως καλλιεργείται κριθάρι για βυνοποίηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι βροχές έχουν εμποδίσει να ξεκινήσει ο αλωνισμός στην περιοχή μας. Αν βοηθήσει ο καιρός και δεν έχουμε άλλες βροχοπτώσεις στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και εδώ τα αλώνια. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τις εταιρείες είναι περίπου στα ίδια με πέρσι επίπεδα και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 17,2 ευρώ το κιλό. Οπτικά τα κριθάρια φαίνεται να είναι καλής ποιότητας. Στον αλωνισμό θα φανεί πως κυμαίνονται και οι αποδόσεις».

Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «ο αλωνισμός ξεκίνησε και μια πρώτη εικόνα δείχνει πολύ καλές παραγωγές. Από το Βόλο και πάνω, ο καιρός είναι άστατος και το αλώνισμα ξεκινάει και σταματάει από τους αγρότες. Αν δεν... τραβήξουν πολύ οι βροχές, θεωρώ, ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα, η οποία δείχνει τώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα. Ασφαλέστερη εικόνα όμως για τις αποδόσεις αλλά και τις ποιότητες, θα μπορούμε να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τέλος στις τιμές, ισχύουν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία οι περσινές και φέτος, δηλαδή 17,2 λεπτά το κιλό».

Πηγή:agrotypos