Κουρεμένες οι συντάξεις για όσους αγρότες επιλέξουν να πληρώνουν την κατώτατη εισφορά στον ΕΦΚΑ που έρχεται

2018-11-15

Κερδισμένοι από άποψη ρευστότητας, καθώς κάθε μήνα θα χρειάζεται να δαπανούν λιγότερα χρήματα για τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, αλλά χαμένοι μελλοντικά, καθώς θα λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη θα είναι όσοι αγρότες κάνουν χρήση των διατάξεων που προώθησε για ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση.

Όσοι λοιπόν αγρότες επιλέξουν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Δευτέρα στην Βουλή, πληρώνοντας την κατώτατη εισφορά, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα έχουν άμεση επίπτωση και στην ανταποδοτική σύνταξή τους, η οποία θα βγει μειωμένη.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπονται μειώσεις των υποχρεωτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ έως και 33,3% για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, νέους επιστήμονες και αγρότες.

Το νομοσχέδιο εισάγει ξεκάθαρη διαδικασία επιλογής των ασφαλισμένων να καταβάλλουν οποτεδήποτε θελήσουν υψηλότερες εισφορές με μια απλή αίτησή τους στον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%, δηλαδή από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης,κατά 33,3%, σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις

Παράλληλα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν τις 13 Μαΐου του 2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να καταβάλλουν την διαφορά ανάμεσα στο παλαιό κόστος εξαγοράς και το νέο κόστος, ώστε να αυξηθεί η βάση υπολογισμού της σύνταξής τους.

Εκτός αυτού, υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, μέσω διάταξης για τις συντάξεις χηρείας. Η διάταξη ορίζει πως κατά παρέκκλιση του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη (δηλαδή στο 100%) στους δικαιούχους. Η ισχύς της διάταξης ορίζεται από τονβκαι γι αυτό συμπεριλαμβάνει τους νεκρούς σε Μάνδρα και Μάτι.

Τέλος οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης.

Πηγή:agrotypos