Κούρεμα παλιών ασφαλιστικών εισφορών μελετάνε στο Υπουργείο Εργασίας για να μπορέσουν να βγουν σε σύνταξη οι αγρότες

2018-11-13

Λύση για αναδρομικό κούρεμα παλαιών ασφαλιστικών χρεών, που μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 50%, με επανυπολογισμό των οφειλών αγροτών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσχερές να εισπραχθούν και να απεγκλωβιστούν ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι στους πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους. 

Η λογική είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα «έξυπνη» ρύθμιση ομάδες ασφαλισμένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η λύση που μελετάται αφορά σε έναν όγκο οφειλών, που δημιουργήθηκαν με βάση τεκμαρτά εισοδήματα κυρίως την περίοδο της κρίσης.

Ο επανυπολογισμός θα αφορά μόνο σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν. Οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν οικονομική αδυναμία, λόγω διαφοροποίησης του τεκμαρτού εισοδήματος, βάσει του οποίου υπολογίστηκαν οι εισφορές, με το πραγματικό εισόδημα που είχαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μάλιστα, καθώς κατά τη διάρκεια που υπάρχουν οφειλές ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να κάνει χρήση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προτείνεται επίσης η αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας (6,95%).

Το εισόδημα θα εντοπίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις των ετών κατά τα οποία δημιουργήθηκαν τα χρέη. Η νέα οφειλόμενη εισφορά θα υπολογίζεται στο 20% επί του εν λόγω εισοδήματος.

Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα σημάνει αυτόματα την έξοδο στην σύνταξη χιλιάδων εγκλωβισμένων ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω ύψους των οφειλών τους δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κερδισμένοι θα είναι οφειλέτες με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και οφειλές άνω των 4.000 € (προς ΟΓΑ), των 20.000 € (προς ΟΑΕΕ) και των 15.000 € (προς ΕΤΑΑ). Αν το χρέος είναι μικρότερο, ο οφειλέτης συνταξιοδοτείται και παρακρατείται μέρος της σύνταξής του για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του.

Πηγή:agrotypos