Την άνοιξη η πρόσκληση με 30 εκατ. ευρώ για νέα αρδευτικά συστήματα

2019-12-03

Με προτεραιότητα επενδύσεις από βαµβακοπαραγωγούς και δενδροκαλλιεργητές η έκδοση της προκήρυξης που επιδοτεί ταµιευτέρες, στάγδην άρδευση και αισθητήρες νερο. Εκτός ενίσχυσης τα ενεργοβόρα συστήµατα υψηλής πίεσης και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στα αγροτεµάχια.

Την άνοιξη του 2020 θα προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο Μέτρο 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην εξοικονόµηση ύδατος» που αφορά την ενίσχυση επενδύσεων σε νέα αρδευτικά συστήµατα µε προτεραιότητα σε περιοχές ευαίσθητες στα νιτρικά και υδροβόρες καλλιέργειες όπως βαµβάκι, µηδική και δέντρα.

Ταµιευτήρες, συστήµατα στάγδην άρδευσης, αντικατατάσταση παλιού εξοπλισµού αλλά και «υποβοηθητικές» τεχνολογίες όπως είναι οι αισθητήρες, θα είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση. Εκτός µένουν «κανόνια» (αυτοκινούµενοι εκτοξευτήρες υψηλής πίεσης) και γενικότερα τα αρδευτικά υψηλής πίεσης, αλλά ούτε και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων θα είναι επιλέξιµη δαπάνη. Ωστόσο, ακούγεται πως θα επιτραπεί η «αντικατάσταση» γεωτρήσεων, δηλαδή το κλείσιµο µίας παλιάς και το άνοιγµα µίας νέας.

Όλοι οι ενεργοί αγρότες και οι οµάδες παραγωγών θα µπορούν να κάνουν αίτηση για σχέδια κόστους µέχρι 150.000 ευρώ, ενώ αναµένεται να υπάρξει ένα εύλογο κόστος ανά στρέµµα, αναλόγως τη φυτεία. Στο παλιό πρόγραµµα, υπενθυµίζεται ότι το µέγιστο κόστος εγκατάστασης στάγδην αροτραίων ήταν 176 ευρώ ανά στρέµµα, δέντρων από 221 έως 301 ευρώ και κηπευτικών έως 266 ευρώ.

Πηγή:agronews