Κομοτηνή: Αναγκαία η στήριξη των κτηνοτρόφων

2018-08-01

«Η χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων. Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, τα πανάκριβα δημητριακά και το χόρτο και η έλλειψη κάθε μέριμνας για την ενίσχυση αύξησης του ζωικού κεφαλαίου μας οδηγούν στον μαρασμό»


«Δυστυχώς η κτηνοτροφία περνά μια μεγάλη κρίση.» δηλώνει χωρίς να κρύβει την πίκρα του. Συμμετείχε στην ίδρυση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της Ροδόπης.Αγωνίστηκε για να έρθουν καλύτερες μέρες υπηρετώντας τίμια τον χώρο του κι, όμως, σαράντα χρόνια τώρα βλέπει τον κλάδο του να μαραζώνει και τον αριθμό των κτηνοτρόφων, όπως και του ζωικού κεφαλαίου, να μειώνεται. 

Ο κύριος Σαϊτ, κτηνοτρόφος στα Παγούρια της Ροδόπης φέτος πουλά το πρόβειο γάλα 70 λεπτά το κιλό, χρήματα που δεν αρκούν για να καλύψει το κόστος σίτισης και φροντίδας του κοπαδιού. «Το κρέας πωλείται σχεδόν τζάμπα. Δεν βλέπω μέλλον. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» δηλώνει μην κρύβοντας την απογοήτευση του. «Η χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, τα πανάκριβα δημητριακά, το χόρτο και η έλλειψη κάθε μέριμνας για την ενίσχυση αύξησης του ζωικού κεφαλαίου μας οδηγούν στον μαρασμό» δηλώνει ο κος Σαϊτ και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει μια ενίσχυση για τα αρνιά που κρατούνται για την αναπαραγωγή. «Μπορεί», όπως υποστηρίζει «το Υπουργείο να το δει θετικά. Γιατί όσο περνά ο καιρός, τόσο ελαττώνεται η κτηνοτροφία.» 

Εκείνος «βρήκε» το κοπάδι από τον πατέρα του και συνεχίζει. Οι νέοι, όπως λέει, δεν θα κάνουν το ίδιο. «Δεν θα τους συμβούλευα και εγώ ο ίδιος να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία γιατί δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους.» δηλώνει. Τέλος, σπεύδει για μια ακόμη φορά να καταθέσει τις προτάσεις - αιτήματα η υλοποίηση των οποίων θα έδινε «ανάσες» στον κτηνοτροφικό χώρο. Προτάσεις, όπως η αύξηση των τιμών στο γάλα και το κρέας καθώς και η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, ώστε αυτοί που έχουν απομείνει στον χώρο να μην αναγκαστούν να πουλήσουν τα κοπάδια τους. Θετικό μέτρο θα ήταν, όπως λέει και η μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση στη τιμή του αγροτικού ρεύματος και την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών.

Πηγή:ert