Κερδισμένο το ντόπιο καλαμπόκι από την απουσία των Βουλγάρων
Ευεργετική αποδεικνύεται για το ελληνικό καλαμπόκι η μέχρι στιγμής ισχνή παρουσία του βουλγάρικου στην αγορά, αφού ένα μεγάλος μέρος των ποσοτήτων της γειτονικής χώρας έχει κατευθυνθεί στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που αντιμετώπισαν φέτος ζητήματα με τη ζέστη και την ξηρασία.
Με τη χρονιά να χαρακτηρίζεται λίγο καλύτερη από την περσινή ως προς τις συγκομιζόμενες ποσότητες, οι τιμές που προσφέρουν οι συνεταιρισμοί κινούνται πλέον στην περιοχή των 18 λεπτών, ενώ και οι ιδιώτες έμποροι προσφέρουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τιμή βρίσκεται αυτό το διάστημα στα 17 λεπτά το κιλό. «Είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι για την περιοχή μας, όπου η τιμή ήταν στα 15,5-16 λεπτά το κιλό, αν και οι προσδοκίες μας ήταν να κινηθεί λίγο ψηλότερα λόγω του ότι υπάρχουν λιγότερα καλαμπόκια», δήλωσε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.
Η φετινή παραγωγή στην περιοχή των Τρικάλων έρχεται με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.300 κιλά/στρέμμα. «Η μείωση αυτή οφείλεται μάλλον στις τελευταίες ξηρασίες που δεν επέτρεψαν στα καλαμπόκια να γεμίσουν καλά», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. Ωστόσο, η τιμή με την οποία η Ένωση αγοράζει τα καλαμπόκια φέτος είναι στα 17,5 λεπτά το κιλό, αυξημένη δηλαδή κατά 1,5 λεπτό από πέρυσι, την ώρα που η τιμή της αγοράς διαμορφώνεται περίπου στα 16,5-17 λεπτά, έναντι των 15 λεπτών που ήταν πέρυσι.
«Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση που υπήρχε στις ποσότητες, αλλά και στο γεγονός ότι το βουλγάρικο καλαμπόκι δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του», επισήμανε ο κ. Λιούτας, για να συνεχίσει, λέγοντας ότι «εν αναμονή των βουλγαρικών κινήσεων και της όποιας συμπίεσης μπορεί να επιφέρουν στην τιμή του ελληνικού, διατηρούμε την εκτίμηση ότι το ελληνικό καλαμπόκι φέτος θα έχει καλύτερη τιμή από την περσινή χρονιά». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει φέτος και ο όγκος των βουλγάρικων ποσοτήτων που θα κινηθούν και προς Γερμανία, λόγω των σοβαρών προβλημάτων ξηρασίας που αντιμετώπισε η δεύτερη.
Καλές οι αποδόσεις στη Μαγνησία
Καλύτερη παραγωγή αναμένουν οι καλλιεργητές του Νομού Μαγνησίας, καθώς οι μέσες αποδόσεις της περιοχής εκτιμώνται στα 1.600-1.700 κιλά το στρέμμα. Στα 17,5 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό είναι η τιμή που έχει δοθεί και από την ΕΑΣ Βόλου, για τους περίπου 5.000 τόνους που αναμένει να συγκεντρώσει η Ένωση. «Η τιμή είναι ίδια με την περσινή, κι αυτό διότι προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπία και με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, συνυπολογίζοντας όχι μόνο τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, αλλά και τη σημασία του καλαμποκιού, όπως και του κριθαριού στη διατροφή των ζώων», σχολίασε ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου. «Παίρνουμε το καλαμπόκι και περίπου στην ίδια τιμή θα το δίνουμε και στους κτηνοτρόφους. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μία κατάσταση σε ισορροπία, χωρίς να βάλουμε κάποια επιβάρυνση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στα 18 λεπτά/κιλό, για τους παραγωγούς, που προμηθεύτηκαν εφόδια από τον συνεταιρισμό, αγοράζει το καλαμπόκι και η ΕΑΣ Καλαμπάκας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνοντας τους παραγωγούς ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τις συγκομιζόμενες ποσότητες.
Πηγή:ypaithros