Κελυφωτό φιστίκι: Στα 8 ευρώ το κιλό το ανοικτό και φλερτάρει με τα 8,20 ξεπέρασε τα 6 ευρώ το κλειστό

2018-09-19

Ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού. Η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Επίσης οι αυξημένες φροντίδες φυτοπροστασίας λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, εκτίναξαν στα ύψη το κόστος καλλιέργειας. Η μειωμένη παραγωγή ωστόσο έχει φέρει μεγάλη ζήτηση, κάτι που κρατά σε καλά επίπεδα τις τιμές παραγωγού, οι οποίες έφτασαν τα 8 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και ξεπέρασαν τα 6 ευρώ για τα κλειστά. Οι Ιταλοί στράφηκαν στην τουρκική αγορά, όπου λόγω της ισοτιμίας ευρώ με τουρκική λίρα ευνοούνται οι εξαγωγές. Αυτή την εποχή πάντως υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Έλληνες εμπόρους. Μεγάλο πρόβλημα όμως έχει δημιουργήσει στους υγιείς συνεταιρισμούς η παράνομη διακίνηση χωρίς παραστατικά. 

Ο κ. Μάκης Μπούργος, µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από τα 7 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έφτασαν στα 8 και «φλερτάρουν» με τα 8,20. Όσον αφορά τα κλειστά κυμαίνονται από 6 μέχρι 6,20 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι περίπου στα περσινά επίπεδα.
Η Τουρκία αν και φέτος είχε μεγάλη παραγωγή δεν μπόρεσε να παρέμβει στη διεθνή αγορά. Μπορεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας να βοηθούσε τις εξαγωγές αλλά η αβεβαιότητα της οικονομίας δεν ευνόησε τις πωλήσεις. Βλέπετε πολλοί παραγωγοί και έμποροι στη γειτονική χώρα προτιμούν να έχουν φιστίκια στις αποθήκες τους παρά χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή η Τουρκία αλλά οι καταναλωτές της Ευρώπης «δεν εμπιστεύονται» φιστίκια από τρίτες χώρες».
«Οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού δημιούργησαν πρόβλημα σεπτόριας στις φιστικιές αλλά ευτυχώς έγινε πρώιμα η συγκομιδή και δεν υπήρξε μεγάλο πρόβλημα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Μπούσκος, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων και πρόσθεσε: «Οι Ιταλοί βρήκαν φτηνά φιστίκια από Τουρκία, ακούγονται τιμές για ψίχα παραδοτέα στην Ιταλία στα 11 ευρώ το κιλό, όταν τα προηγούμενα χρόνια η τιμή στην χώρα μας κυμαινόταν στα 16 - 22 ευρώ το κιλό. Όμως υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Έλληνες εμπόρους. Καταφέραμε πάντως τις τιμές να τις φτάσουμε στα 8 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και στα 6,30 - 6,50 για τα κλειστά. Η παράνομη διακίνηση φιστικιών χωρίς παραστατικά όμως θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» των συνεταιρισμών».
Όμως και ο κ. Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν οι συνεταιρισμοί γιατί αρκετοί παραγωγοί προτιμούν να διαθέτουν την σοδιά τους σε άλλους καθώς οι συνεταιρισμοί εκδίδουν παραστατικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο νέο τρόπο φορολόγησης με βάση το σύστημα εσόδων-εξόδων και το έχουν επισημάνει στο ΥπΑΑΤ. Ο κ. Σταμπουλής τονίζει πως αρκετοί αγρότες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν δαπάνες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φορολογία.

Πηγή:agrotypos