Καλό Φθινόπωρο για τα Σχέδια Βελτίωσης

2019-05-20

Ενα πολύ επικίνδυνο σκηνικό απραξίας έχει παγιωθεί το τελευταίο διάστημα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την πορεία της αξιολόγησης των φακέλων των Σχεδίων Βελτίωσης. Ανήμποροι να απεγκλωβιστούν από την ατολμία του μηχανισμού, που θα έπρεπε να κάνει τα αδύνατα - δυνατά για να τρέξει ομαλά και τάχιστα η διαδικασία, και χωρίς δυνατότητα να προβούν σε οποιονδήποτε προγραμματισμό, οι παραγωγοί που έχουν αιτηθεί επενδύσεις προχωρούν σε ένα αβέβαιο τοπίο. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ξεκαθαρίσει τη στασιμότητα που επικρατεί.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν παίρνει τις αυτονόητες πρωτοβουλίες για να δοθεί μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο περιβόητο ζήτημα των τιμοκαταλόγων, το οποίο μοιάζει να προχωρά μέσω ορισμένων υπηρεσιακών που έχουν αναλάβει, ελλείψει ξεκάθαρης κατεύθυνσης, δυσανάλογες ευθύνες. Την ίδια ώρα, το Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες για να δοθεί μία κατεύθυνση στο ζήτημα των τιμοκαταλόγων των σχεδίων βελτίωσηςπαραμένει με σοβαρές ελλείψεις, ενώ αρκετοί αξιολογητές δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τα αίτια που πάνε φθινόπωρο την αξιολόγηση

Δεν έχουμε την παραμικρή εικόνα, οι μελετητές μας λένε ότι οι αξιολογήσεις έχουν προβλήματα και επιπλέον ακόμα περιμένουμε τι θα γίνει με τον τιμοκατάλογο. Τελικά, όσοι έχουν τα χρήματα θα προχωρήσουν μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν άλλο κάποια στήριξη

Η συγκεκριμένη μαρτυρία προέρχεται από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με αγρότες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και είναι ενδεικτική της απογοητευτικής κατάστασης που επικρατεί.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ορισμένες περιφέρειες βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Θεσσαλία και Κρήτη έχουν ολοκληρώσει άνω του 60% των αξιολογήσεων και από κοντά έπονται Ήπειρος και Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, άλλες περιφέρειες βρίσκονται πολύ πιο πίσω. Απευθυνόμενοι σε στελέχη περιφερειών και αξιολογητές για τη δυσανάλογη αυτή εικόνα, λάβαμε την εξής ερμηνεία: «Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τις περιφέρειες. Αξιολογητές έχουν παραλάβει φακέλους (σ.σ. κατά πολλούς φτάνουν ακόμα και το 30% του συνόλου), με σημαντικές ελλείψεις και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση».

Όμως, εκτός από κάποιους μελετητές, προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και με αξιολογητές. Όπως μας ανέφερε στέλεχος μελετητικού γραφείου από τη Βόρεια Ελλάδα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «υπάρχει σημαντικό ποσοστό αξιολογητών που επιστρατεύθηκαν από τις διευθύνσεις των περιφερειών να κάνουν τη δουλειά χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, το ΠΣΚΕ παραμένει προβληματικό, κάτι που εμποδίζει τη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως π.χ. στην περίπτωση του Υπομέτρου 4.1.3». Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Εκτενές ρεπορτάζ της «ΥΧ» από έγκυρες και διασταυρωμένες πηγές, αποκαλύπτει ότι ετοιμάζεται η αλλαγή της απόφασης που προέβλεπε ότι η πληρωμή των αξιολογητών θα έπρεπε να διεκπεραιωθεί έως τις 30/6, καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των φακέλων. Η ημερομηνία αυτή αναμένεται να μετατεθεί για τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία πάει πίσω κατά τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ πολλά ακόμα θα απομένουν να γίνουν και με δεδομένο ότι μόνο οι ενστάσεις θα προσθέσουν ακόμη έναν μήνα αναμονής.

Και στο βάθος... τιμοκατάλογος

Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν υπήρξε σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και συγκεκριμένης κατεύθυνσης στο περιβόητο ζήτημα του τιμοκαταλόγου ελκυστήρων, που μοιάζει πια με κακόγουστο σήριαλ. Όλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι θα υπήρχαν οριστικές εξελίξεις ακόμα και πριν από τις αργίες και μάλιστα αναμενόταν να εκδοθεί και συμπληρωματικός κατάλογος (σ.σ. με τη μορφή εσωτερικών οδηγιών στους αξιολογητές) με τους ελκυστήρες που έλειπαν, μαζί με τα παρελκόμενα.

Τελικά, τίποτε από αυτά δεν έγινε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει, όπως φαίνεται, η αρχική λογική του προσδιορισμού εύλογου κόστους, με μια ήπια αναπροσαρμογή σε όλες τις τιμές διαμόρφωσης του κόστους των τρακτέρ που είχαν υποστεί μείωση τιμών. Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτό μεταφράζεται σε μια μονοψήφια διόρθωση των μειωμένων τιμών, κατά περίπου 7% μεσοσταθμικά. Για παράδειγμα, αν σε ένα μοντέλο η μείωση που είχε γίνει ήταν 25%, η τελική μείωση θα είναι 18%, από 20% σε 13% κ.ο.κ.

Αυτό, πάντως, δεν ικανοποιεί τον ΣΕΑΜ, που έχει κοινοποιήσει επιστολή στο ΥΠΑΑΤ από την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας να εναντιώνεται σε αυτήν τη λογική. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται κυρίως στις αναιτιολόγητες παλινωδίες μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της πλατείας Βάθη με την ΕΥΔ ΠΑΑ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μια ξεκάθαρη εντολή από την κεφαλή του υπουργείου. Πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να θεωρείται ως το κυριότερο εμπόδιο αυτήν τη στιγμή για την εξέλιξη των αξιολογήσεων, καθώς όπως, επισήμαναν στην «ΥΧ» γνώστες της διαδικασίας, «από τη στιγμή που οι αξιολογητές θα λάβουν τις οδηγίες με τις τιμές των μηχανημάτων, είναι υπόθεση μίας ή δύο ημερών να τροποποιήσουν τους φακέλους».


Έξι στους δέκα περνάνε στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «ΥΧ», με τα σημερινά δεδομένα και εάν η υπερδέσμευση κονδυλίων ισχύσει, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου εξετάζονται 1.762 αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα δοθεί έγκριση στο 60% των φακέλων, γεγονός που δίνει μια πρώτη εικόνα για τον τελικό αριθμό όσων θα δουν τα Σχέδιά τους, τελικά, να εγκρίνονται.

Πηγή:ypaithros