Ιταλοί για σκληρό σιτάρι: Ξεκίνησαν τις αγορές, από μέσα Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις τιμές στις καλές ποιότητες

2018-07-25

Συνεχίζει να κινείται υποτονικά το εμπόριο σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Εξαίρεση ένα φορτίο που έφυγε πριν λίγες ημέρες από Θεσσαλονίκη για Ιταλία, με 21 λεπτά το κιλό (60 υαλώδη). Παρά τις προσπάθειες κάποιων συνεταιρισμών να αγοράσουν σε υψηλές τιμές παραγωγού δεν κατάφεραν να επηρεάσουν το συνολικό κλίμα της αγοράς. Έτσι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου ανακοίνωσε τιμή αγοράς για τα μέλη του στα 21 λεπτά το κιλό, ακολούθησε ο Συνεταιρισμός Χάλκης με 20 λεπτά, οι ΕΑΣ Βόλου και Τρικάλων με 18 λεπτά. «Παρόλα αυτά η τιμή παραγωγού στα αλώνια δεν ξεπέρασε τα 16 λεπτά το κιλό», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Τσιχήτας. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι η πλειοψηφία των εμπόρων από την Ιταλία δεν φαίνεται να θέλουν να αγοράσουν αυτή την εποχή καλές ποιότητες. Προτιμούν να αγοράζουν «βαριά» σιτάρια με χαμηλές τιμές. Ωστόσο, τα προβλήματα στην ιταλική παραγωγή σκληρού και οι μειωμένες εισαγωγές από τον Καναδά, αναμένεται να αναγκάσουν τους Ιταλούς να αγοράσουν καλές ποιότητες το επόμενο δίμηνο. 

«Ο Αύγουστος είναι ένας δύσκολος μήνας για τους παραγωγούς», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να «κλείνουν» συμφωνίες αυτή την εποχή. Το σιτάρι βρίσκεται κολλημένο και οι παραγωγοί το δίνουν στους ντόπιους έμπορους στα 18 λεπτά το κιλό με «κλειστή τιμή» ή με προκαταβολή στα 15 λεπτά».
«Εκτιμώ ότι μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται οι Ιταλοί να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεκινήσουν την αγορά σκληρού καλής ποιότητας», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Τσιχήτας. «Εκτιμώ ότι οι τιμές φέτος θα κυμανθούν από 18 μέχρι 21 λεπτά», προσθέτει.
Ο διευθυντής της ΕΑΣ Θηβών, Στέλιος Πανάγαινας, μιλά για απαξίωση φέτος της καλής ποιότητας του προϊόντος, αφού «πέρσι το εμπόριο ξεκίνησε από τα 22 λεπτά το κιλό και στη συνέχεια έπεσε στα 18 λεπτά γιατί είχαμε κακή ποιότητα. Φέτος που έχουμε καλή ποιότητα η αγορά θέλει να δώσει την ίδια τιμή δηλαδή 18 λεπτά το κιλό».
Προβλήματα της ιταλικής παραγωγής
Οι τιμές χρηματιστηρίου στην Μπολόνια για το σκληρό σιτάρι φέτος ξεκίνησαν στα 21-22 λεπτά το κιλό. Στη Νότια Ιταλία, οι ποσότητες σκληρού είναι μειωμένες σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις περσινές, αν και η ποιότητα είναι καλή. Από την άλλη στη Βόρεια Ιταλία οι συνεχόμενες βροχές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ποιότητας στην παραγωγή.

Σημαντική είναι η μείωση των εισαγωγών από τον Καναδά βάση τα στοιχεία της ISTAT (μηδενική το πρώτο τρίμηνο του 2018), κάτι που θα επηρεάσει τις ιταλικές εισαγωγές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιταλικές βιομηχανίες αποφάσισαν να μην εισάγουν το σιτάρι επειδή οι Καναδοί χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο glyphosate πριν από τη συγκομιδή, κάτι που απαγορεύεται στην ΕΕ και επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από την τριτοβάθμια συνεταιριστική ιταλική οργάνωση Coldiretti.

Πηγή:agrotypos