Η ξηρασία σε ΕΕ ρίχνει 7 εκατ. τόνους τη διεθνή προσφορά των σιτηρών

2018-08-21

Μεγαλύτερη κατανάλωση, λιγότερα αποθέµατα και µειωµένη παραγωγή για το σιτάρι προβλέπει για την περίοδο 2018/19 το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), κατεβάζοντας και άλλο τα νούµερα των υπολογισµών του σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. 

Έτσι η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται πως θα κλείσει κοντά στους 729,63 εκατ. τόνους, όταν πριν από ένα µήνα αυτή υπολογιζόταν στους 736,26 εκατ. τόνους, ενώ πέρυσι έφτασε τους 758,02 εκατ. τόνους.

Δυσκολίες στην Ευρώπη

Η µείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στις δυσκολίες που αντιµετώπισε και συνεχίζει να αντιµετωπίζει η ευρωπαϊκή παραγωγή το τελευταίο διάστηµα. Συγκεκριµένα οι συνθήκες παρατεταµένης ξηρασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κυρίως του βορρά, µε εξέχουσα περίπτωση αυτήν της Γερµανίας, συνέβαλλαν σε µια γενικότερη µείωση της παραγωγής της ΕΕ, που φέτος θα προσεγγίσει τους 137,5 εκατ. τόνους. Ο όγκος αυτός σύµφωνα µε το USDA είναι ο µικρότερος για τα δεδοµένα της γηραιάς ηπείρου από την περίοδο 2012/13, όταν και πάλι η Ευρώπη αντιµετώπιζε προβλήµατα εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών. Από την άλλη η παραγωγή της Ρωσίας φαίνεται πως ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες τελικά, κάτι που συνέβαλε σε µια αύξηση κατά 1 εκατ. τόνους των υπολογισµών για την παραγωγή της χώρας, η οποία θα φτάσει τους 68 εκατ. τόνους.

Το εµπόριο σιταριού σε παγκόσµια κλίµακα αναµένεται πως θα είναι περιορισµένο κατά την τρέχουσα περίοδο, κυρίως λόγω των περιορισµένων εµπορικών κινήσεων από την πλευρά της ΕΕ, της οποίας οι εξαγωγές υποχωρούν περαιτέρω κατά 4,5 εκατ. τόνους, φτάνοντας στους 23 εκατ. τόνους, στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Η Ρωσία όµως φαίνεται πως τα πηγαίνει καλύτερα, η οποία αύξησε κατά 1 εκατ. τόνους το µερίδιό της στις διεθνείς αγορές, πιάνοντας τους 35 εκατ. τόνους. Η Ρωσία µάλιστα σύµφωνα µε το USDA αναµένεται να παραµείνει στην κορυφή της λίστας µε τις χώρες µε τις µεγαλύτερες επιδόσεις στον τοµέα των εξαγωγών, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά. Την ίδια στιγµή οι εισαγωγές µειώνονται σε αρκετές χώρες, µε την µεγαλύτερη µείωση να σηµειώνεται στην Αλγερία. Η εκτιµώµενη κατανάλωση σιταριού παγκοσµίως για το 2018/19 είναι µειωµένη κατά 5,1 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της µικρότερης χρήσης του προϊόντος για τροφή σε Ρωσία και ΕΕ. Τα παγκόσµια αποθέµατα τέλος είναι και αυτά µειωµένα κατά 1 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 259 εκατ. τόνους, ποσό µικρότερο κατά 5% σε σχέση µε το περσινό επίπεδο ρεκόρ.

Περιορισµένο το εµπόριο

Μειωµένα κατά 42,91 εκατ. τόνους θα είναι τα τελικά αποθέµατα της περιόδου 2018/19 σε σχέση µε αυτά της προηγούµενης χρονιάς, που έκλεισαν στους 222,7 εκατ. τόνους. Αυτό οφείλεται στην µικρότερη παραγωγή της τρέχουσας περιόδου. Ωστόσο η έκθεση, υποστηρίζει πως και το εµπόριο σιτηρών για ζωοτροφές είναι και αυτό περιορισµένο. Συγκεκριµένα, σε ό,τι αφορά την παραγωγή καλαµποκιού στην ΕΕ, οι εκτιµήσεις µείωσαν και άλλο τον συνολικό όγκο της παραγωγής σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, αντανακλώντας κυρίως την µείωση της παραγωγής σε Γερµανία και Γαλλία. Ωστόσο αυτή ισορροπεί µέχρι έναν βαθµό από την αυξηµένη παραγωγή στην Ρουµανία. Ταυτόχρονα η παραγωγή κριθαριού είναι και αυτή περιορισµένη στην ΕΕ, όµως αυξηµένη στην Ουκρανία.

Πηγή:agronews