Η σημασία της διαχείμασης των μελισσών

2018-11-22

Ηνέα μελισσοκομική χρονιά μόλις ξεκίνησε. Όχι, δεν βρισκόμαστε εκτός πραγματικότητας, απλά η έναρξή της δεν συμπίπτει με την έναρξη του ημερολογιακού έτους ούτε, πολύ περισσότερο, με την είσοδο της άνοιξης, όταν πλέον τα μελίσσια έχουν «πάρει μπρος για τα καλά». Η μελισσοκομική χρονιά ξεκινάει τώρα και ο μελισσοκόμος, με τους κατάλληλους χειρισμούς, προετοιμάζει τα μελίσσια του για τη διαχείμαση ή ξεχειμώνιασμα, όπως είναι πιο γνωστή σαν έννοια. 

Η σωστή προετοιμασία των μελισσιών για τη διαχείμαση διασφαλίζει, σε μεγάλο ποσοστό, το μελισσοκομικό κεφάλαιο του μελισσοκόμου, έχοντας τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Διασφαλίζει επίσης και τη δυναμικότητα των μελισσιών, χωρίς να παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Έτσι, τα μελίσσια είναι έτοιμα και δυνατά να εκμεταλλευτούν τις πρώτες ανοιξιάτικες ανθοφορίες, ώστε να γίνουν και παραγωγικά στις κύριες μελιτοφορίες που θα ακολουθήσουν. Τα μελίσσια πρέπει να προετοιμαστούν για διαχείμαση έχοντας νέες και παραγωγικές βασίλισσες, ικανοποιητικό πληθυσμό, που να αποτελείται από νέες σε ηλικία εργάτριες, να έχουν άφθονα και άριστης ποιότητας αποθέματα τροφής και να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο μέρος. 

Βασίλισσα

Φροντίζουμε να υπάρχει καλή βασίλισσα, δηλαδή νέα σε ηλικία, όχι μεγαλύτερη των δύο ετών και κυρίως παραγωγική. Η βασίλισσα αυτή γεννά πολλά αβγά και διατηρεί την ωοτοκία έως τις αρχές του χειμώνα, ενώ ξεκινά νωρίς την άνοιξη. Στην αντίθετη περίπτωση, η γερασμένη και μη παραγωγική βασίλισσα γεννά λίγα αβγά, καθυστερεί την έναρξη της ωοτοκίας και υπάρχει ο κίνδυνος να «χαθεί» το μελίσσι σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, στο τέλος του χειμώνα, που ο ρυθμός με τον οποίο χάνονται οι χειμερινές μέλισσες είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αντικατάστασής τους, με τη γέννηση των νέων, ανοιξιάτικων εργατριών. Η εκτροφή και η γονιμοποίηση νέας βασίλισσας αυτή την εποχή είναι από δύσκολη έως πρακτικά αδύνατη και η αντικατάσταση των γηρασμένων και ελαττωματικών βασιλισσών γίνεται από τις εφεδρικές βασίλισσες του μελισσοκομείου.

Πηγή:ypaithros