Η Κομισιόν στηρίζει τους Βούλγαρους χοιροτρόφους με πακέτα ενίσχυσης, ενώ αυξάνονται οι εξαγωγές της προς Ελλάδα

2019-01-08

Την ώρα που οι Έλληνες χοιροτρόφοι διαμαρτύρονται για τα υψηλά κόστη, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων, οι οποίες είναι και βασικά υπέυθυνες για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, οι γείτονές μας Βούλγαροι χοιροτρόφοι καρπώνονται ήδη μια ακόμα ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ένα πακέτο στήριξης προς τις χοιροτροφικές μονάδες της Βουλγαρίας, η οποία φθάνει και τα 15 ευρώ ανά ζώο, «τρέχει» αυτή την περίοδο η Κομισιόν, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης, που ελήφθη στις 21/07/2017.

Η στήριξη έχει τη μορφή ενίσχυσης de minimis «για την καλή διαβίωση των ζώων» και αγγίζει για την περίοδο 2018 - 2021 τα 92 εκατ. ευρώ περίπου ή αλλιώς 178.857.320 BGN.
«Προφανώς τη στήριξη αυτή ζήτησε και επέτυχε από την Κομισιόν η κυβέρνησης της Βουλγαρίας, από την οποία η χώρα μας κάνει συνέχεια εισαγωγές χοιρινού. Πρέπει επιτέλους να ελεγχθούν οι εισαγωγές και να παταχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Οι Βούλγαροι είναι δίπλα μας, παράγουν με μικρότερο κόστος και παίρνουν και έξτρα ενισχύσεις. Το θέμα είναι η Ελλάδα, τι κάνει για τους ντόπιους χοιροτρόφους», σχολίασε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εκτρεφόμενων χοιρομητέρων και των χοιροειδών αυξήθηκε κατά 17% στην Βουλγαρία, την τριετία 2014 - 2016. Η παραγωγή χοιριδίων έχει εκβιομηχανιστεί, με τις μεγάλες φάρμες να μεγαλώνουν περαιτέρω και να σταθεροποιούνται από άποψη αριθμού τα τελευταία 35-40 χρόνια.

 Πηγή:agrotypos