Μέχρι τον Απρίλιο σε λειτουργία 54 περιφερειακά σημεία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων αγροτών

2019-12-17

Προς την δημιουργία 54 σημείων εξυπηρέτησης ασφαλισμένων αγροτών εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020 κινείται η κυβέρνηση, με στόχο να αυξηθούν στη συνέχεια σε 119. 

Παράλληλα γίνονται προεργασίες ώστε εντός του Ιανουαρίου 2020 θα αποκεντρωθούν από την Αθήνα και οι αρμοδιότητες των παροχών (επιδόματα, έξοδα κηδείας, κ.λπ.), με αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό και τη δραστική μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των σχετικών αιτημάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση 487.780 αγροτών και 153.806 προστατευόμενων μελών τους, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η Agrenda είχε αναδείξει τον προηγούμενο μήνα το ζήτημα, καταγράφοντας την ταλαιπωρία και τα έξοδα που υπόκεινται οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι αγρότες από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της ∆υτικής Μακεδονίας, για να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν σε ζητήµατα που άπτονται του κλάδου ασφάλισής τους.

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη δημιουργεί σε πρώτο χρόνο 54 σημεία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων αγροτών από 7 περιφερειακά σημεία που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.

Η δράση ολοκληρώνεται μέσα στον Απρίλιο του 2020 σε όλη την επικράτεια με τη σταδιακή διάθεση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέσω του δικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για τη πλειοψηφία των συναλλαγών, χωρίς να απαιτείται καμία μετακίνηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, «με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών τους, μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων τους και διασφαλίζεται η σταδιακή μετάβαση τους στη νέα εποχή. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι η μέριμνα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της και αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά της».

Πηγή:agronews