Γιατί υπήρχαν μειώσεις στην προκαταβολή του τσεκ και πότε προβλέπεται η εκκαθάριση

2019-10-29

Το 70% της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) για το έτος 2019 πιστώθηκε, στις 23 Οκτωβρίου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Όπως δήλωσαν οι περισσότεροι αγρότες στον ΑγροΤύπο, «τα χρήματα αυτά φτάνουν για να καλύψουμε κάποια έξοδα στις καλλιέργειες (λίπασμα, καύσιμα κ.α.)». Βασικό πρόβλημα είναι ότι φέτος (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση των άμεσων ενισχύσεων, κατά 5-6% (σύγκλιση ενισχύσεων).

Στη δεύτερη σελίδα του ΟΣΔΕ αναγράφεται η μοναδιαία αξία του δικαιώματος του κάθε παραγωγού. Αυτό αν πολλαπλασιαστεί με το σύνολο των εκτάσεων θα μπορεί να βρει ο παραγωγός το ποσό της βασικής ενίσχυσης που δικαιούται.

«Οι ενισχύσεις πέφτουν αλλά τα ενοίκια της γεωργικής γης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», ανέφεραν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο. Για παράδειγμα στην περιοχή της Θεσσαλίας τα ξηρικά χωράφια ενοικιάζονται στα 60-70 ευρώ το στρέμμα. Παράλληλα έχουμε την αύξηση του ρεύματος της ΔΕΗ, που η τιμή του για πότισμα στη Λάρισα φτάνει τα 40-50 ευρώ.

Επίσης δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή όσοι είχαν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι θα πληρωθούν τα χρήματα με την εξόφληση στο δεύτερο «πακέτο» πληρωμών αλλά τα αγροτεμάχια, των οποίων η έκταση επικαλύπτεται στο σύνολό τους ή σε μέρος αυτών από κυρωμένους δασικούς χάρτες εξαιρούνται από τη συνολική επιλέξιμη έκταση της αίτησής τους, με αναλογική μείωση της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στην πληρωμή δεν περιλαμβάνεται το «πρασίνισμα». Έτσι όταν λέμε ότι ο δικαιούχος είναι να εισπράξει άμεσες ενισχύσεις φέτος συνολικά για παράδειγμα 1.000 ευρώ, στην πληρωμή που έγινε στις 23 Οκτωβρίου θα πήρε τα 450 ευρώ.

Τα υπόλοιπα (30% της βασικής ενίσχυσης και το «πρασίνισμα») θα τα υπάρξει με τη δεύτερη δόση της πληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η δεύτερη δόση της πληρωμής θα γίνει στις 12 - 16 Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2019, ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.091.170.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 550.385.000 για το πρασίνισμα, 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Πηγή:agrotypos