Γιάννης Περουλάκης: Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας

2019-02-08

Σε λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 19/02/2019 ξεκινά η διαδικασία αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Για την εξέλιξη αυτή ο ΑγροΤύπος, μίλησε με τον κ. Γιάννη Περουλάκη, Γεωπόνο, MBA - Σύμβουλο Επιχειρήσεων από τη Λάρισα, ο οποίος μας τόνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι για την ένταξη τους στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας φαίνεται πως είναι πολλοί όμως τα διαθέσιμα κονδύλια δεν θα είναι αρκετά ώστε τελικά να ενταχθούν όλοι.

Όσοι θα κάνουν αίτηση ως νέοι βιοκαλλιεργητές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας για 3 έτη ενώ οι παλαιοί βιοκαλλιεργητές θα ενταχθούν για 5 έτη.

Το κύριο κριτήριο βαθμολογίας για τους νέους θα είναι η ηλικία, ενώ για τους παλιούς τα έτη που είναι συμβεβλημένοι αυτοί με κάποιο φορέα πιστοποίησης (στο μέγιστο βαθμολογούνται τα 5 έτη). Τα δύο αυτά κριτήρια δίνουν το 50% των μορίων του συνόλου και στις δύο περιπτώσεις».

«Επιγραμματικά θα ανέφερα πως σημαντικές πιθανότητες ένταξης στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας έχουν οι παρακάτω:

1. Για τους βιοκαλλιεργητές που θα ασχοληθούν για πρώτη φορά, σημαντικές πιθανότητες ένταξης έχουν όσοι είναι κάτω από 31 ετών και σκοπεύουν να εντάξουν το μεγαλύτερο μέρος της εκμετάλλευσης τους

2. Για τους παλαιούς βιοκαλλιεργητές, σημαντικές πιθανότητες ένταξης έχουν όσοι είναι τουλάχιστον 5 χρόνια συμβεβλημένοι με φορέα πιστοποίησης.

Υ.Γ.: Οι παραπάνω εκτιμήσεις αποτελούν προσωπικές απόψεις και επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει αν αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια και ενταχθούν ακόμα περισσότεροι υποψήφιοι ή και όλοι... «, καταλήξε ο κ. Περουλάκης.

Πηγή:agrotypos