Για τον Νοέμβριο τα νιτρικά του 2017 ως 15 Οκτώβρη ρέστα από συνδεδεμένες

2018-07-17

Με ελέγχους που έχουν ξεµείνει ασχολούνται αυτό διάστηµα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισµού Πληρωµών, µε τις εκκρεµότητες να αφορούν την εξόφληση για τα Βιολογικά του 2017, που τοποθετείται ως το τέλος του µήνα, την προκαταβολή στα Νιτρικά του έτους που πάει για Νοέµβριο και όποιες εκκρεµότητες από την περσινή ενιαία ενίσχυση, πριν «πιαστούν» µε την προκαταβολή του τσεκ το τρίτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου.

Παρά την ολιγοήµερη καθυστέρηση, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνουν ότι το ζήτηµα µε τα Βιολογικά του 2017 θα κλείσει τις επόµενες ηµέρες και σίγουρα πριν µπει ο Αύγουστος.
«Κάνουµε µια προσπάθεια και για τις 20 του µήνα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουµε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος. Αντίθετα, οι µεγάλες εκκρεµότητες για τα παλιά αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα φαίνεται πώς κόλλησαν εκ νέου αφού δεν έχει ακόµα υπογραφεί η σχετική απόφαση µε τη µεταφορά χρηµάτων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Εν τω µεταξύ, µετά την οριστικοποίηση της λίστας των δικαιούχων του µέτρου της Απονιτροποίησης, από τον Οργανισµό Πληρωµών ξεκινούν τη διαδικασία ελέγχων προκειµένου να µπορέσουν να είναι έτοιµοι για να γίνει η πληρωµή των παραγωγών µέσα στον Νοέµβριο, σύµφωνα µε τον κ. Κέντρο. «Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής ως και 70% του ποσού ανά δικαιούχο, ωστόσο ακόµα αυτό δεν έχει αποφασιστεί» εξηγεί ο ίδιος.

Ξέµειναν όσοι ξέχασαν να κλικάρουν για συνδεδεµένη στη µηδική

Απλήρωτη ακόµα παραµένει µια µερίδα παραγωγών όσον αφορά τις συνδεµένες ενισχύσεις, προϊόντων όπως µηδική και αιγοπρόβειο, για διάφορες αιτίες, µε συνηθέστερη περίπτωση το ότι δεν έχουν αιτηθεί την εν λόγω ενίσχυση. «Οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε ήταν εµπρόθεσµες, το αίτηµα για συνδεδεµένη ήταν εκπρόθεσµο» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, για να προσθέσει ότι «γίνονται κάποιες προσπάθειες να πληρωθούν οι παραγωγοί, αλλά αν δεν υπάρχει διαθέσιµο κονδύλι και πρέπει να «καλυφθούν» µε εθνικό χρήµατα, είναι µάλλον δύσκολο να ικανοποιηθούν». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποιες συµπληρωµατικές πιστώσεις θα γίνουν περί τις 10 µε 15 Οκτωβρίου, οπότε και πρέπει να έχουν «κλείσει» όλα τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2017, προκειµένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ του 2018. Σε αυτή την πίστωση και όσες ενστάσεις δικαιωθούν και όσα ζητήµατα λυθούν µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος.

Πηγή:agronews