Για προεκλογικές διευθετήσεις σε σχέση με τις αγορές παραγωγών κάνουν λόγο καλλιεργητές συμβατικών προϊόντων, έρχεται επέκταση λέει η κυβέρνηση

2019-06-18

Αντιδράσεις στο χώρο των παραγωγών προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας έχει πυροδοτήσει η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προχωρήσει σε άμεση θεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών για τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, αφήνοντας εκτός τους συμβατικούς καλλιεργητές. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, κ. Λεωνίδας Ραβανός, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη αγορά παραγωγών στην πόλη αυτή της Ηπείρου το 2012 «είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με τις αγορές των παραγωγών και την ΚΥΑ, που μαγειρεύεται τόσα χρόνια. Λίγο πριν τις εκλογές πάνε να θεσμοθετήσουν τις αγορές βιολογικών και αφήνουν στην... απέξω τους συμβατικούς. Εμείς λέμε, γιατί όχι να συνυπάρχουμε στις αγορές και ο καταναλωτής να έχει την ευχέρεια να επιλέξει». 

Υπενθυμίζεται ότι αγορές βιολογικών προϊόντων λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βάση ένα παλιό προεδρικό διάταγμα, αλλά λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην θεσμοθέτησή τους.

Οι παραγωγοί προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας από την πλευρά τους, ζητούν κι εκείνοι «να μη μείνουν έξω από την ΚΥΑ, υπενθυμίζοντας μάλιστα παλιότερες δεσμεύσεις στελεχών της σημερινής κυβέρνησης για το θέμα».

Σημειώνεται ότι οι πρώτες αγορές παραγωγών λειτούργησαν στην Ελλάδα το 2012 σε Πρέβεζα και Δράμα, επί υπουργίας Θανάση Τσαυτάρη στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οπότε και έγινε ξανά προσπάθεια θεσμοθέτησής τους. Την ίδια ώρα θυμίζουμε λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές, για τις οποίες το καθεστώς είναι ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η απόφαση που υπεγράφη προβλέπει τη λειτουργία αγορών παραγωγών βιολογικών σε καθημερινή βάση.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους. Ένα αίτημα των βιοκαλλιεργητών που γίνεται πράξη, αναφέρει ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

«Δυνατότητα συμμετοχής στις εν λόγω αγορές έχουν αυστηρά οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Έτσι, ο καταναλωτής έρχεται σε άμεση επαφή και δημιουργεί διαπροσωπική σχέση με τον παραγωγό, αφού πωλεί ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στην αγορά παραγωγών, που βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα της εκμετάλλευσής του.

Επίσης, με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής των πωλούμενων στις αγορές προϊόντων, με την πρόβλεψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία», επισημαίνει το ΥπΑΑΤ.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμεσότητας στην επαφή μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, προκειμένου οι πρώτοι να απολαμβάνουν αδιαμεσολάβητα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους. Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:agrotypos