Φθηνό αγροτικό ρεύμα για πομόνες και ΤΟΕΒ εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά σκοπεύει να συνδέσει τα χρέη αρδευτικού νερού με το ΟΣΔΕ

2019-02-05

Τη λογική «καρότο και μαστίγιο» φαίνεται πως ετοιμάζει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση σε σχέση με τους αγρότες, ενόψει εκλογών, αλλά και λόγω των μπλόκων, τα οποία παραμένουν αμετακίνητα. Έτσι, από τη μια προτίθεται να παράσχει φθηνό αγροτικό ρεύμα για λόγους άρδευσης, αλλά από την άλλη ετοιμάζεται να εφαρμόσει ενιαία τιμολόγηση στο νερό. 

Ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι μετά την πρόθεση επαναφοράς της επιστροφής πετρελαίου, για την οποία από το πρωί γράψαμε και μας επιβεβαίωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης μετά από λίγες ώρες, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και αλλαγές αναφορικά με το κόστους προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, για λόγους άρδευσης.

Ως προς τούτο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη θέσπιση ευνοϊκού τιμολογίου, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα μπορούν να επωφεληθούν οι αγρότες με ιδιωτικές πομόνες (γεωτρήσεις), αλλά και οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τα αρδευτικά δίκτα (ΤΟΕΒ). Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι το επόμενο διάστημα, τα συναρμόδια υπουργεία θα κληθούν να θεσπίσουν την ενιαία τιμολόγηση στο νερό, μια διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα επιβάλλει νέα έξοδα στους αγρότες.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα έσοδα των ΤΟΕΒ για να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους στη ΔΕΗ, το ενδεχόμενο σύνδεσης των χρεών των αγροτών στους ΤΟΕΒ με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, κατά το πρότυπο... ΕΛΓΑ, ώστε να τονωθεί η εισπραξιμότητα των οργανισμών αυτών.

Μάλιστα σε σχέση με αυτό πληροφορίες τονίζουν ότι ήδη οι ΤΟΕΒ έχουν παράσχει στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να έρχεται όλο και πιο κοντά η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Πηγή:agrotypos