Φόρμουλα να καταβάλλει παλιές εξισωτικές και τις απλήρωτες αποζημιώσεις καταρροϊκού αναζητεί ακόμα το ΥπΑΑΤ

2019-02-05

Στις νομικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ έχει αναθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το θέμα της πληρωμής παλιών εξισωτικών (2013, 2014), αλλά και των αποζημιώσεων για τις απώλειες των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρώην πλέον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παλάσκας, με αφορμή σχετική συνάντηση στην Περιφέρεια «θέσαμε στον κ. Αγοραστό μεταξύ άλλων το ζήτημα της καταβολής εξισωτικών παλιότερων ετών. Αλλά κυρίως το θέμα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό του 2014 - 2015. Υπενθυμίζω ότι στη Λάρισα τότε είχαν θανατωθεί 6.000 αιγοπρόβατα και 1.000 βοοειδή, ωστόσο επειδή καταστράφηκαν τα δείγματα έπειτα από εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, γιατί υπήρχε πρόβλημα με την αποθήκευση, δεν έχουμε πάρει ακόμα χρήματα, όπως θα έπρεπε μετά τόσα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Παλάσκα, «ο υπουργός, κ. Αραχωβίτης, ενώ στην Αθήνα μας είπε ότι δεν θα πληρωωθούν παλιές εξισωτικές, όταν ήρθε στον Τύρναβο, δεσμεύτηκε ότι γίνεται προσπάθεια από τη νομική υπηρεσία, ώστε να γίνει πληρωμή, το επόμενο διάστημα. Το ίδιο ακριβώς μας είπε και για τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό, για τον οποίοι οι άλλοι νομοί, εκτός Λάρισας, έχουν πληρωθεί κανονικά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας έχει ως εξής:

Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με το νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας την απογοήτευσή τους για την απραξία του Υπουργείου στην επίλυση των ζητημάτων τους που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του κλάδου τους.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν είναι η πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, η οποία οδηγεί στο σημείο να σφάζονται κοπάδια και οι κτηνοτρόφοι να αποχωρούν από το επάγγελμα.

Τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι 31-1-2019.

Η καθυστέρηση στην καταβολή χρημάτων για τους πληγέντες από καταρροϊκό πυρετό, η έλλειψη κτηνιάτρων και το ζήτημα των παλιών βιοκαλλιεργητών που έχουν απορριφθεί από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής:

«Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στους ανθρώπους της παραγωγής. Η επιθυμητή και επιδιωκόμενη - στα λόγια τουλάχιστον - από όλους στροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει ούτε επί χάρτου ούτε σε δοκιμαστικό σωλήνα. Η στρατηγική, ο σχεδιασμός, πρέπει να εδράζονται στην πραγματικότητα για να μπορούν να πετύχουν και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κρατάει τον κόσμο στη ύπαιθρο, ενώ η μείωση της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς με πράξεις και έργα δίνουμε λύσεις μέσω των υπηρεσιών μας στη βελτίωση της καθημερινότητας των κτηνοτρόφων και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ενώ ενώσαμε δυνάμεις και πετύχαμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν στο παρελθόν τον κτηνοτροφικό κόσμο. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας Αν. Αντωνίου, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Π.Ε. Μαγνησίας Κ. Τόπας, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιοχής Ελασσονάς Αθ. Βέρας, ο Γενικός Γραμματέας Χρ. Μπαχτσεβάνος, ο Ταμίας Γ. Κοτούλας, και τα μέλη Δ. Δόκος και Χρ. Μπακαγιάννης.

Ακόμη στη συνάντηση έδωσε το παρών ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ν. Παλάσκας ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τα οκτώ τελευταία χρόνια, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και του ζήτησε να δείξει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Πηγή:agrotypos