Σουφλί: Μεγάλο ενδιαφέρον των Βούλγαρων για το μετάξι

2018-11-23

Μεγάλο ενδιαφέρον για το μετάξι εκδηλώνεται από τους Βούλγαρους τα τελευταία χρόνια, που η οικονομία της γειτονικής χώρας γνωρίζει ανάκαμψη. Το Σουφλί δικαιώνει τη μακρά ιστορία του μέσα από τη συνεργασία του Γιώργου Τσιακίρη με την εταιρεία που καλύπτει τις ανάγκες όλης της Βουλγαρίας σε μετάξι. 

Mοναδικός ομιλητής για το μετάξι στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππούπολη στις 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Tex Tailor Expo 2018, ήταν ο Γιώργος Τσιακίρης, μεταξουργός και υπεύθυνος του Μουσείου Τέχνης στο Σουφλί, καθώς και επικεφαλής της ομώνυμης Μεταξουργίας, που είναι η μόνη πλήρως καθετοποιημένη μεταξουργία στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία της συμμετοχής στο συνέδριο που είχε σαν αντικείμενο τη διερεύνηση και τις δυνατότητες της κλωστοϋφαντουργίας στη σύγχρονη εποχή. «Υπήρξε πολύ έντονο ενδιαφέρον για να παρουσιαστούν οι νέες τεχνικές» εξηγεί, σημειώνοντας ότι η εισήγησή του ήρθε να καλύψει το κενό πάνω σε θέματα ψηφιακής εκτύπωσης. Με τη συμμετοχή του κ. Τσιακίρη, φιλοξενήθηκαν και οι μεταξωτές δημιουργίες της εταιρείας. Η επιλογή δικαιώθηκε από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην έκθεση, η οποία ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε για τις καινοτομίες στο ύφασμα και τη βιομηχανία μόδας.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σόφιας

«Στο πλαίσιο της έκθεσης, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από πανεπιστημιακές σχολές της Βουλγαρίας και μάλιστα από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σόφιας, που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το Σουφλί μέσα από τον Σύλλογο "Χρυσαλίδα" και στην παρούσα φάση θα συνεργαστεί με την εταιρεία μας. Αυτήν τη στιγμή, στη Βουλγαρία δεν υπάρχει εταιρεία που να παράγει μετάξι κι αυτό προσέλκυσε επισκέπτες που αναζήτησαν συνεργασία», περιγράφει ο κ. Τσιακίρης. Η εγγύτητα της απόστασης προκάλεσε το αίτημα για παράρτημα της εταιρείας στη Βουλγαρία, χώρα που αγαπάει το μετάξι. Σβίλενγκραντ σημαίνει «πόλη του μεταξιού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η εταιρεία τους συνεργάζεται για χρόνια με εταιρεία στο Χάσκοβο που παλαιότερα παρήγαγε μετάξι, καλύπτοντας όλη τη Βουλγαρία. «Τα τελευταία χρόνια προμηθεύονται από εμάς και καλύπτουν τις ανάγκες της βουλγάρικης αγοράς. Πρόκειται, επομένως, για μια παρθένα αγορά στην εκμετάλλευση του μεταξιού, που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, γιατί η υψηλή ραπτική ζητάει μετάξι. Το πλεονέκτημα είναι η κοντινή απόσταση, όπως επίσης οι κοντινές τιμές, συγκριτικά με τα κοστολόγιά τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιακίρης, κατά το παρελθόν, οι επισκέπτες του Μουσείου έβλεπαν μόνο τα εκθέματα, ενώ τώρα αγοράζουν.

Made in Τουρκία

Μιλώντας για το κομμάτι της κλωστοϋφαντουργίας που απασχόλησε την έκθεση, εξηγεί ότι οι Βούλγαροι στερούνται τεχνολογίας η οποία έρχεται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία, γι' αυτό και οι εταιρείες που επενδύουν είναι τούρκικες. Εξάλλου, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην Tex Tailor Expo ήταν Τούρκοι, δευτερευόντως Βούλγαροι και μια ακόμη ελληνική συμμετοχή, μαζί με το Μετάξι.

Πηγή:ypaithros