EUCOFEL: Προχωρά η συζήτηση για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην ΕΕ, υπεραμύνεται το ειδικό καθεστώς στα οπωροκηπευτικά και για την επόμενη ΚΑΠ

2018-07-05

Η EUCOFEL ζητά τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, όπως επίσης και την πιο δίκαια και ισορροπημένη εφοδιαστική αλυσίδα στα τρόφιμα. «Σημαντικό είναι να τονίσουμε οτι προχωράει η συζήτηση γύρω από την νομοθέτηση πρακτικών αντιμετώπισης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, που θα πρέπει να εξαλειφθούν με νομοθεσία η οποία θα αφορά όλα τα μέλη της ΕΕ, ενώ το κάθε μέλος θα μπορεί επιπλέον να προσθέτει μέτρα αντιμετώπισης», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas κ. Γ. Πολυχρονάκης. Στις 28 και την 29 Ιουνίου οι εκπρόσωποι της EUCOFEL (παραγωγοί και έμποροι οπωροκηπευτικών της ΕΕ), πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις, με εκπροσώπους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν. 

Η επιτροπή της EUCOFEL, με επικεφαλής τον πρόεδρο Juan Marin Bravo, «αμύνθηκε» έναντι των Ευρωβουλευτών από Γαλλία και Ισπανία, υπέρ του ειδικού καθεστώτος στα φρούτα και τα λαχανικά κατά την επόμενη ΚΑΠ, όπως επίσης και μιας πιο δίκαιης και πιο ισορροπημένης αλυσίδας τροφίμων, εξασφαλίζοντας πιο δίκαιες τιμές παραγωγού και ενισχύοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Αρχικά, η EUCOFEL εξέτασε την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ, η οποία «διατηρεί» τα τρέχοντα επίπεδα ενίσχυσης για τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΠ. Θεωρεί ότι τα επίπεδα αυτά πρέπει να βελτιωθούν μέχρις ότου τα επιχειρησιακά προγράμματα να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της ελαστικότητας των παραγωγικών εκμεταλλεύσεων φρούτων και λαχανικών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων και την πρόταση Οδηγίας από την Κομισιόν. Η EUCOFEL, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο η εφαρμογή αυτής της οδηγίας θα πρέπει να παραμείνει απλή και περιεκτική, εμπλέκοντας όλο το «μήκος» της αλυσίδας (περιλαμβάνοντας και τις εισαγωγές).

Η επιτροπή της EUCOFEL συναντήθηκε και με αντιπροσώπους της Κομισιόν, οι οποίοι φάνηκαν θετικοί στις προτάσεις της και κράτησαν σημειώσεις σχετικά με τα αιτήματα του τομέα.

Εκτός από το μέλλον της ΚΑΠ, την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς τους, σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις ήταν η αναθεώρηση του συστήματος των αδειών εισαγωγών (TQR) για το σκόρδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σημαντικό θέμα για την παραγωγή και εμπορία σκόρδου).

Επίσης και η αναθεώρηση του κανονισμού για την φυτοϋγεία ειδικά της λίστας των υψηλού ρίσκου φυτικών ειδών. Τα εσπεριδοειδή που προέρχονται από κάποιες τρίτες χώρες (Βόρειος Αφρική, Ουρουγουάη κ.λ.π.), παρουσιάζουν επίπεδα επιβλαβών οργανισμών τα οποία δεν είναι επιτρεπτά στην ΕΕ. Για αυτό το λόγο τα εσπεριδοειδή, σύμφωνα με την EUCOFEL, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα φυτικά είδη που υψηλού κινδύνου. 

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, είναι σαφές θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια σημαντική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σε μόλις 9 μήνες.

Για την πρόταση οδηγίας που αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Πηγή:agrotypos