Έτοιμη η τροπολογία για το σωρευτικό ακατάσχετο των αγροτών, αυξάνεται η πίεση για να ψηφιστεί άμεσα

2018-10-23

Έτοιμη είναι σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου η τροπολογία που επεξεργάστηκε το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό να διασφαλίσει σωρευτικό ακατάσχετο για τους λογαριασμούς των αγροτών. Ωστόσο, το θέμα είναι αν θα προλάβει να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ώστε να ληφθεί υπόψη η διάταξη, κατά την επερχόμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2018. Στην τροπολογία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας προ ημερών, αλλά και την Κυριακή σε εκδήλωση στη Λάρισα, όπου και μίλησε για την Αβερώφειο Σχολή. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ισχύει ένα ακατάσχετο ανά μήνα στα 1.250 ευρώ για τους αγρότες, με αποτέλεσμα όταν γίνονται πέραν της μιας πληρωμής στο λογαριασμό τους (όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων), να μην τυγχάνουν της προστασίας τα χρήματά τους. 

Σημειωτέον ότι ο κ. Κόκκαλης στην συνάντηση με την ΕΟΑΣΝΛ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί απέναντι στους αγρότες ποια θα είναι η συγκεκριμένη ημερομηνία της κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή, τονίζοντας βέβαια ότι «η τροπολογία έχει σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται το συντομότερο δυνατό να ψηφιστεί στη Βουλή», όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός εξήγησε πως ανάμεσα στα θέματα που έθεσαν οι αγρότες υπήρξε το ζήτημα της νιτρορρύπανσης, λέγοντας ότι «θα υπάρξει η προκήρυξη του μέτρου για μικρούς γεωργούς προς αντιστάθμισμα όσων βγήκαν εκτός νιτρορρύπανσης».

Επίσης, ο υφυπουργός σε δήλωση του είπε ότι υπήρξε συνάντηση και με παραγωγούς του τσίπουρου και συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με τον περιορισμό στον χρόνο απόσταξης, και πως ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το ζήτημα.

«Επικοινώνησα με τον κ. Πιτσιλή από την ΑΑΔΕ ο οποίος μου είπε πως είναι σε επαφή και με τις Περιφέρειες και ότι από τη Δευτέρα θα διευκρινιστεί επιτέλους το θέμα, ώστε να μπορέσουν να βράσουν οι αμβυκούχοι» τόνισε.

Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το ζήτημα της χορήγησης των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, με τον κ. Κόκκαλη να δεσμεύεται ότι «δεν θα υπάρξουν αδικίες, θα γίνουν διορθωτικές ενέργειες και όσοι πληρούν τα κριτήρια του νόμου και της ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα αποκλειστούν».

Τέλος σχετικά με τον φόρο στο κρασί, ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ο φόρος θα καταργηθεί, καθώς υπάρχει μεταξύ άλλων υποχρέωση και σεβασμός στην απόφαση του ΣτΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό, υποστήριξε πως «οι απαντήσεις που έλαβαν οι αγρότες δεν τους ικανοποιούν».

«Είναι κοροϊδία να λένε ότι έχουν έτοιμη τροπολογία αλλά δεν μπορούν να την καταθέσουν και να την ψηφίσουν πριν μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών» είπε ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής σχετικά με το ζήτημα του χρόνου κατάθεσης της τροπολογίας, ενώ αναφερόμενος στις απαντήσεις που πήρε από τον υφυπουργό για τον φόρο στο κρασί, είπε ότι «δεν υπήρξε σαφής δέσμευση από τον υφυπουργό σχετικά με τον χρόνο που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργησή του».

Σημειωτέον ότι έως σήμερα ισχύει ένα ακατάσχετο ανά μήνα στα 1.250 ευρώ για τους αγρότες, με αποτέλεσμα όταν γίνονται πέραν της μιας πληρωμής στο λογαριασμό τους (όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων), να μην τυγχάνουν της προστασίας τα χρήματά τους.

Πηγή:agrotypos