Ερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας

2018-09-28

«Πόσο ενδιαφέρον υπάρχει άραγε από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μη χαθεί η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας», αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ, Γρηγόρης Ψαριανός. Όπως επισημαίνει η απώλεια της καλλιέργειας θα συμπαρασύρει και τις αντίστοιχες εργοστασιακές μονάδες επεξεργασίας τοματοπολτού, οι οποίες θα κινδυνέψουν με κλείσιμο. Ο βουλευτής ζητά πληροφόρηση για το θέμα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Το διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν την περιοχή της Ηλείας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως στην παραγωγή βιομηχανικής τομάτας που είναι εκτεταμένη στην περιοχή, με σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες για τους τοματοπαραγωγούς. Υπάρχουν παραγωγοί που έχασαν ολοσχερώς τα αγροτεμάχια τους και κατά συνέπεια το σύνολο της παραγωγής τους, έχοντας υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή. Επιπροσθέτως, η ποιότητα της παραγόμενης μετά τις καταστροφές τομάτας έχει υποβαθμιστεί σοβαρά, επιδεινώνοντας περαιτέρω την δυσχερή για τους αγρότες κατάσταση.

Ιδιαίτερα την 17η Ιουλίου, η βροχόπτωση ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πρόκληση καταστροφών κυρίως στις πρώιμες τομάτες, όπου η ζημιά άγγιξε το 40%, ενώ σε κατά τι λιγότερο ποσοστό καταστράφηκε και η παραγωγή της όψιμης.

Ως αποτέλεσμα αυτών, η ποσότητα της βιομηχανικής τομάτας που παραδόθηκε στα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού του Νομού Ηλείας ήταν μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα εργοστάσια «Κύκνος» στα Σαβάλια και «Unilever» στην Γαστούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν όταν ολοκλήρωσαν την διαδικασία παραλαβής του προϊόντος, οι ποσότητες τομάτας που συγκέντρωσαν δεν ξεπέρασαν τους 60.000 τόνους, την στιγμή που οι αρχικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί αναφέρονταν σε 110.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας για το έτος 2018.

Οι τοματοπαραγωγοί, αμέσως μετά τις σοβαρές καταστροφές, είχαν ζητήσει να σταλούν γεωπόνοι για να πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις των ζημιών, προκειμένου να προχωρούσε το συντομότερο η διαδικασία καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων.

Σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι φορείς των παραγωγών με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, ενώ υπήρξε η ενημέρωση ότι τα μεν πορίσματα για τις ζημιές στη βιομηχανική τομάτα θα εκδοθούν εντός του Οκτωβρίου, όσον αφορά ωστόσο την καταβολή των αποζημιώσεων, ενημερώθηκαν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019!

Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας ξεκινά από τον μήνα Ιανουάριο.
Δεδομένου ότι είναι αδύνατον οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν χωρίς χρήματα, εφόσον δεν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
Δεδομένου ότι εάν σταματήσει η παραγωγή μεγάλου μέρους της καλλιέργειας θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των αντίστοιχων εργοστασιακών μονάδων επεξεργασίας τοματοπολτού, με αποτέλεσμα και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να μεριμνήσετε ώστε να καταβληθούν εγκαίρως από τον ΕΛΓΑ οι σχετικές αποζημιώσεις σε ημερομηνία εντός του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι τοματοπαραγωγοί στην αρχή του νέου έτους;

2. Υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου σας να ληφθούν εγκαίρως προληπτικά μέτρα για τυχόν αντίστοιχες καιρικές καταστροφές που ενδέχεται να προκληθούν το επόμενο διάστημα;

Πηγή:agrotypos