Έρχονται μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές για αγρότες με νομοθετικές ρυθμίσεις

2018-10-25

Σε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλα τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρά τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Όσον αφορά στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή στους αγρότες ξεχωρίζει η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεται να γίνει σε δυο φάσεις. Παράλληλα, προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), από την οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 80.000 αγρότες. 

Η αρχή γίνεται με τις διατάξεις που θα ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους ενώ στα σχέδια του Μαξίμου περιλαμβάνεται και η νομοθέτηση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ τώρα, μολονότι πρόκειται για ένα μέτρο που όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%, θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα νομοσχέδια.

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα αφορούν τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η μείωση σε δυο φάσεις του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% το χρόνο σε ορίζοντα τετραετίας αλλά και του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10%.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις: η πρώτη 10% μεσοσταθμικά από 1ης Ιανουαρίου του 2019 και 20% κατά μέσο όρο η δεύτερη. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας.

Σε ό, τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται κατά 13,3% από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος. Το ασφάλιστρο υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σήμερα είναι στο 6,95%, δεν προβλέπεται να αλλάξει. Συνεπώς το κατώτατο ασφάλιστρο θα παραμείνει 167,95 ευρώ και η ελάφρυνση θα ξεκινά από εισόδημα 7.032 και πάνω.

Το κατώτατο πλαφόν θα παραμείνει και στο νέο σύστημα αμετάβλητο με αποτέλεσμα η κατώτατη εισφορά για σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ να μην πέφτει κάτω από τα 117,20 ευρώ τον μήνα έως τα 10.000 ευρώ εισόδημα. Μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ προβλέπεται και για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Εν κατακλείδι, για τουλάχιστον 80.000 αγρότες το όφελος θα κυμαίνεται από 200 έως και 2.500 ευρώ.

Πηγή:agrotypos