Έρχεται Απόφαση που θα μειώνει τα πρόστιμα σε όσους παραγωγούς δεν τήρησαν υποχρεώσεις στο πρόγραμμα δάσωσης γαιών

2019-04-09

O Γιάννης Σηφάκης ενημέρωσε προέδρους Τοπικών Διαμερισμάτων και «εγκλωβισμένους» από την περιοχή της Αλμωπίας στο Μέτρο 221 «Δάσωση γεωργικών γαιών» ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση που ελαχιστοποιεί τα πρόστιμα.

Έτσι, «απεγκλωβίζονται 250 αγρότες από την Αλμωπία και 12 από την Έδεσσα», σύμφωνα με όσα μας είπε ο βουλευτής.

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή 07/04/19 στο γραφείο του βουλευτή στην Αριδαία παρουσία και της Κας Μαρίας Τζαμπάζη, υπεύθυνης από το Δασαρχείο Αριδαίας για το Μέτρο 221, η οποία είχε ενημερώσει τον Γιάννη Σηφάκη για το σημαντικό αυτό πρόβλημα πριν αρκετό χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, τώρα, ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τους υπεύθυνους για το μέτρο 221 στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και με την Διαχειριστική Αρχή αιτούμενος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον ευνοϊκότερο τρόπο για τους αγρότες με σκοπό τον απεγκλωβισμό τους.

Μετέφερε στους υπεύθυνους τις απόψεις των Δασαρχείων Αριδαίας και Έδεσσας όπως είχαν εκφραστεί σε σύσκεψη, παρουσία του, στην Διεύθυνση Δασών Πέλλας και του είχαν δοθεί και εγγράφως.

Πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων στο Υπουργείο πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που κατέληξαν σε απόφαση έκδοσης άμεσα Υπουργικής Απόφασης που θα τροποποιεί την Κ.Υ.Α. 800/16.01.15 Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ενισχύσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 221 «Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΠΑΑ) 2007-2013 (128 Β').

Στην τροποποίηση για όσους δικαιούχους δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στα πλαίσια του Μέτρου (δεν είχαν κάνει δύο συνεχόμενες χρονιές δήλωση ΟΣΔΕ ή δεν έκαναν δήλωση εφαρμογής και αίτημα πληρωμής κάθε χρόνο) θα μειωθούν εντυπωσιακά τα πρόστιμα που προβλέπονται στην με ΦΕΚ 104/24.01.17 Κ.Υ.Α. τόσο όσον αφορά όσους διέκοψαν μονομερώς την εφαρμογή του μέτρου.

«Ομοίως πολύ μεγάλη μείωση των προστίμων αναλογικά με την πυκνότητα φύτευσης θα επιβληθούν στις φυτείες που μειώθηκε κάτω από ένα όριο ο αριθμός των φυτών», εξηγεί ο βουλευτής.

Οι ρυθμίσεις αυτές που άμεσα θα προωθηθούν για υπογραφές στους Υπουργούς θα απεγκλωβίσουν πολλούς αγρότες σώζοντας τους από υψηλά πρόστιμα, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία, τονίζει επίσης.

Οι αγρότες και οι πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους που η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα που τους πίεζε πολύ καιρό και προχώρησαν σε ερωτήσεις για διάφορα ζητήματα του προγράμματος προς την Μαρία Τζαμπάζη η οποία με προθυμία τους ενημέρωσε.

Πηγή:agrotypos