Ενισχύσεις για αγορά ζώων ζωντανεύουν παλιές μικρές στάνες

2019-12-17

Ειδικά προγράµµατα ανασύστασης ζωικού κεφαλαίου για µικροµεσαίους κτηνοτρόφους που έχουν κλείσει τις µονάδες τους και επιθυµούν να επαναδραστηριοποιηθούν µε όρους περιβαλλοντικά ορθούς, ανακοίνωσε µεταξύ άλλων ο νέος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. 

«Είναι τεράστια ευκαιρία, απλά πρέπει να την χρησιµοποιήσετε», σηµείωσε ο Πολωνός την περασµένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για τη νέα ΚΑΠ και τον τρόπο που µπορούν οι αγρότες να επωφεληθούν από την «Πράσινη Συµφωνία». Ως παράδειγµα, έδωσε σταβλικές µονάδες στην Πολωνία µε χοιροµητέρες και βοοειδή που δεν λειτουργούν πλέον, ωστόσο θα µπορούν να χρηµατοδοτηθούν ώστε να ξαναανοίξουν µε την επένδυση όµως να τηρεί ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ.

Απαριθµώντας τις προτεραιότητές του για τη νέα ΚΑΠ και την ευρωπαϊκή γεωργία στην πρώτη ουσιαστικά επίσηµη οµιλία του, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι επέλεξε να σταθεί στη βιοκαλλιέργεια, τη συγκέντρωση γης, τον προϋπολογισµό και τα οικο-προγράµµατα που θα χρηµατοδοτούν περιβαλλοντικές πρακτικές στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων.

Ειδικότερα, για τον προϋπολογισµό της ΚΑΠ, αναφέρθηκε στην πρόταση της Κοµισιόν και του Γιούνκερ που είναι 365 δις ευρώ για την 7ετία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του αλλά και την έλλειψη ικανοποίησης από πλευράς των αγροτικών φορέων. «Είναι καθήκον µου να προστατεύσω αυτό το µπάτζετ, γιατί ξέρω από τις περασµένες περιόδους, πως πάντα η τελευταία πρόταση που κατέβαινε για ψήφιση ήταν χειρότερη από αυτή που πρότεινε αρχικά η Κοµισιόν», είπε µε νόηµα ο Πολωνός, θεωρώντας ουσιαστικά πως, αν δεν γίνεται καλύτερα, τουλάχιστον να µην γίνουν περισσότερες περικοπές. «Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά τα πράγµατα», τόνισε, ζητώντας περισσότερη στήριξη για τους αγρότες καθώς αναµένεται η συµµετοχή τους στην Πράσινη Συµφωνία. Ωστόσο, εδώ είναι θέµα των εθνικών κυβερνήσεων, αυτές αποφασίζουν στο τέλος και όχι ο ίδιος, απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση Ιταλού δηµοσιογράφου για την αντιµετώπιση των αγροτών στις ΗΠΑ όπου «πληµµυρίζονται» από ενισχύσεις λόγω εµπορικών διαταραχών, ενώ εδώ, αντίθετα, προτείνονται περικοπές.

Ενόψει του σχεδίου της προέδρου της Κοµισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέινεν για την Πράσινη Συµφωνία, ο Επίτροπος θεωρεί πως πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Επί του παρόντος, 120 εκατ. στρέµµατα σε όλη την Ευρώπη θεωρούνται βιολογικά. Ωστοσο µεταξύ των κρατών µελών, τα µερίδια της βιολογικής γης ποικίλλουν σηµαντικά µεταξύ 0,5 και 10%. «Πρέπει να διασφαλίσουµε ότι το κόστος παραγωγής βιολογικών τροφίµων µειώνεται», δήλωσε ο Βοϊγιετσόφσκι, προτείνοντας προγράµµατα προώθησης ειδικά για τα βιολογικά προϊόντα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση.

Πηγή:agronews