Έλεγχο γάλακτος και κρέατος στα σημεία εισαγωγής ζητά ο ΣΕΚ

2018-06-20

Η κατάσταση στην αγορά των κτηνοτροφικών προϊόντων φαίνεται ότι βρίσκεται σε άσχημη εικόνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), κ Παναγιώτη Πεβερέτο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «δεν γίνεται να αυξήθηκε η παραγωγή στο πρόβειο γάλα έως και 1.400% σε κάποιες περιοχές και την ίδια στιγμή ο αριθμός των ζώων να μειώθηκε. Δεν έγιναν τα πρόβατα αγελάδες για να παράγουν τόσο μεγάλες ποσότητες». 

Σχετικά με το πρόβειο γάλα ο κ. Πεβερέτος πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δημοσιευτεί από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα, φαίνεται ότι στα προηγούμενα χρόνια (2015-2017), η παραγωγή πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 120.000 τόνους, ενώ ο αριθμός των εκτρεφομένων ζώων μειώθηκε.
Κάνοντας μια ανάλυση ανά περιφέρεια, βλέπουμε ότι σε κάποιες περιοχές η αύξηση στην παραγωγή γάλακτος είναι της τάξεως των 280-1400%, ενώ ο αριθμός των ζώων δεν αυξάνεται. Αυτό κινεί την περιέργειά μας, καθώς δεν έγιναν τα πρόβατα αγελάδες για να παράγουν τόσο γάλα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω σαν Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων καταλήγουμε ότι, πρέπει να έχει έρθει εισαγόμενο γάλα από το εξωτερικό σε ποσότητα τουλάχιστον 100.000 τόνων για το 2016-2017. Με αποτέλεσμα από τους 100.000 τόνους περίπου που ήταν η παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ το 2015 έφτασε στους 119.000 τόνους. Αντιστοιχίζοντας τα παραπάνω θεωρούμε ότι το εισαγόμενο γάλα έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ.
Με την παραγωγή φέτας από το γάλα αυτό έχει δημιουργηθεί απόθεμα στις αποθήκες των τυροκόμων και με αυτή τη δικαιολογία ασκούν πίεση για την μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα.
Θα έπρεπε να γίνονται αναλυτικότεροι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όταν ένα φορτίο με γάλα, είτε είναι αγελαδινό είτε πρόβειο είτε αίγειο όταν φτάνει στα σύνορα θα πρέπει να, φωτοτυπείται το δελτίο αποστολής, το οποίο θα περνάει στο σύστημα Άρτεμις, και στην συνέχεια ο ελεγκτής, να έχει τα στοιχεία ότι ο τάδε τυροκόμος εισήγαγε τόσο γάλα. Έτσι λοιπόν θα μπορεί να γίνεται ορθός έλεγχος πόσο γάλα και απο πού μπήκε στο κάθε τυροκομείο.
Τώρα απ' ότι μας λένε και οι ίδιοι οι ελεγκτές πάνε με δεμένα τα μάτια και ελέγχουν βάση ότι τους πει ο τυροκόμος, εάν πηγαίναν να κάνουν και έναν περαιτέρω έλεγχο θα μπορούσαν να δούνε εάν το γάλα που πήρε ο τυροκόμος από έναν παραγωγό δικαιολογείται από τον αριθμό των ζώων του».
Μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση στην αγορά κρέατος ο κ. Πεβερέτος ανέφερε: «Αντίστοιχο πρόβλημα με τις εισαγωγές, υπάρχει και στο πρόβειο κρέας όπου οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, παρόλο που πιάνουν εισαγωγείς που ελληνοποιούν κρέας αμνοεριφίων, αδυνατούν να εντοπίσουν όλους τους παραβάτες.
Από τα 20.000 κρεοπωλεία που υπάρχουν στην χώρα, αλλά και τα μεγάλα κέντρα αγοράς κρέατος, η συντριπτική πλειοψηφία λέει ότι πουλάει ντόπια κρέατα. Ωστόσο το 80% του βοείου κρέατος είναι εισαγόμενο, το γεγονός αυτό φέρνει αμφιβολίες σχετικά με την προέλευσή τους.
Όσον αφορά το κρέας των χοίρων η κατάσταση είναι αντίστοιχη με το βόειο. Όσον αφορά το κρέας των πτηνών φαίνεται να υπάρχει μείωση της αυτάρκειας, από το 95% που ήταν πριν από λίγα χρόνια, στο 75%».

Πηγή:agrotypos