Εκτός βιολογικών δενδρώδεις καλλιέργειες και καπνά

2019-01-09

Με αφορμή την «άρον - άρον, τελευταία ημέρα του 2018, 2η πρόσκληση για τη Βιολογική Γεωργία», η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κυρία Φωτεινή Αραμπατζή στηλιτεύει «τις συνεχείς παλινωδίες του ΥπΑΑΤ αναφορικά με το Μέτρο 11 για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες», με σχετική Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη», όπως και αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

«Μετά το «φιάσκο» της 1ης πρόσκλησης του Μέτρου, των τριών διαδοχικών παρατάσεων, της δέσμευσης τελικώς μόλις 223 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα 443 εκατ. ευρώ και τους συλλήβδην αποκλεισμούς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμετανόητη συνεχίζει. Με τη ρουσφετολογική, στρεβλή διαχείριση ενός Μέτρου, στο οποίο έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τα ποιοτικά, βιολογικά, ελληνικά προϊόντα.

Με επιλογή της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ δυστυχώς, στη νέα πρόσκληση μένουν εκτός οι δυναμικές, δενδρώδεις καλλιέργειες με εξαγωγικό πρόσημο, όπως τα πυρηνόκαρπα, τα γιγαρτόκαρπα αλλά και τα αρωματικά φυτά, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις. Αλλά και καλλιέργειες, για τις οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις, από την πρώτη τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, όπως τα ακτινίδια, τα σύκα, τα μικρόκαρπα δάσους, το αβοκάντο κ.α. αποκλείονται των ενισχύσεων.

Η Σερραία βουλευτής τονίζει ιδιαίτερα και τον αποκλεισμό μιας σημαντικής καλλιέργειας της περιοχής της, του βιολογικού καπνού, παρά το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το προϊόν στις αγορές των ΗΠΑ», τονίζεται σχετικά.

Η κυρία Αραμπατζή συμπληρώνει ότι ακόμα και ο πολλά υποσχόμενος κλάδος των κηπευτικών περιέρχεται τελικά σε δυσμενή θέση, λόγω της αλλαγής κριτηρίων, που θέσπισε η Κυβέρνηση.

Κατόπιν τούτων, η αρμόδια Τομεάρχης ζητά από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει γιατί δεν εντάχθηκαν στην πρόσκληση οι δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και όλες οι νέες καλλιέργειες, όπως ο βιολογικός καπνός για τις οποίες θεσπίσθηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις και με βάση ποια κριτήρια επελέγησαν ορισμένες από αυτές. Αν τα νέα κριτήρια επιλογής συνάδουν με τις αρχές κριτηρίων, που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι θα συμβεί με τους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές περιοχών, που μένουν εκτός, βάσει της νέας οριοθέτησης, από 1/1/2019, των μειονεκτικών περιοχών και περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Σταύρο Αραχωβίτη
Θέμα: «Χωρίς ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη Βιολογική Γεωργία - Εκτός πρόσκλησης οι νέες καλλιέργειες, για τις οποίες θεσπίσθηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις»

Κύριε Υπουργέ,

Μόνο απογοήτευση προκαλεί η πρόσφατη, με ημερομηνία 31/12/2018, άρον- άρον πριν την λήξη του 2018, πρόσκληση για τη Βιολογική Γεωργία.

Δυστυχώς η στρεβλή, ρουσφετολογική και επιδοματική διανομή των κοινοτικών κονδυλίων του ΠΑΑ από την Κυβέρνησή σας, συνεχίζεται. Ειδικά ενός εμβληματικού για τη χώρα μας Μέτρου, όπως αυτό της Βιολογικής Γεωργίας, για την οποία ως Ελληνική Γεωργία διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ως ΝΔ, έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους και αποτελεί πεποίθησή μας, ότι η Ελληνική Γεωργία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μόνο στο νέο περιβάλλον, που δημιουργούν οι νέες τάσεις κατανάλωσης τροφίμων, η υιοθέτηση ήπιων συστημάτων παραγωγής, η προσήλωση στην αυξημένη ποιότητα. Επιβάλλεται, συνεπώς, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας φιλοπεριβαλλοντικής και αειφόρου αγροτικής πολιτικής, ως εθνικής αγροτικής πολιτικής ή στρατηγικής, συμπληρωματικής της ΚΑΠ, μ´ άλλα λόγια η υιοθέτηση της στρατηγικής ποιότητας

Δυστυχώς στη νέα πρόσκληση δεν διακρίνεται ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ με απογοήτευση βλέπουμε δυναμικές καλλιέργειες με εξαγωγικό πρόσημο, όπως τα πυρηνόκαρπα, τα γιγαρτόκαρπα και τα αρωματικά φυτά, να μένουν, παραδόξως, εκτός ενισχυτικού πλαισίου. Αλλά και καλλιέργειες, για τις οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις, από την πρώτη τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, όπως τα ακτινίδια, ο βιολογικός καπνός, τα σύκα, τα μικρόκαρπα δάσους, το αβοκάντο κ.α. να αποκλείονται των ενισχύσεων.

Αποτέλεσμα με αυτές τις επιλογές σας, να μην ικανοποιείται ο βασικός στόχος του Μέτρου 11, που είναι πρωτίστως η προσφορά δημόσιων αγαθών, που συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι οι παραπάνω καλλιέργειες, που αποκλείετε, δέχονται μεγάλες εισροές από φυτοπροστατευτικά προϊόντα και λιπάσματα, ενώ αντίθετα ενισχύετε μεγάλες καλλιέργειες, που έχουν έτσι και αλλιώς πολύ μικρότερες απαιτήσεις εισροών.

Εντύπωση μας προκαλεί και η δυσμενής θέση, στην οποία περιέρχεται τελικά ο πολλά υποσχόμενος κλάδος των κηπευτικών, εξ αιτίας της ασυγκρίτως μεγαλύτερης μοριοδότησης στις καλλιέργειες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, λόγω της αλλαγής κριτηρίων, που θεσπίσατε.

Με δεδομένο ότι:

- Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τα βιολογικά μας προϊόντα, που εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού έχουν αποκομίσει θετικά σχόλια και αναγνωρίζονται για την ποιότητα τους σε σχέση μάλιστα με άλλες ανταγωνίστριες χώρες

- Οι γνώσεις των Ελλήνων επιστημόνων και οι έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν αναμφισβήτητα τη δυνατότητα να δώσουν την απαιτούμενη βοήθεια στις προσπάθειες των βιοκαλλιεργητών

- Με βάση τα στοιχεία του I.F.O.A.M. (International Federation of Organic Agriculture Movements) ή αλλιώς του διεθνούς Οργανισμού για τη Βιολογική Γεωργία, δυστυχώς οι δείκτες πώλησης και μεταποίησης βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλοί συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως οι Βόρειες χώρες, όπου επικρατούν δυσμενέστερες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

1. Γιατί δεν εντάχθηκαν στην πρόσκληση όλες οι νέες καλλιέργειες, για τις οποίες θεσπίσθηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις και με βάση ποια κριτήρια επελέγησαν ορισμένες από αυτές;

2. Τα νέα κριτήρια επιλογής συνάδουν με τις αρχές κριτηρίων, που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα συμβατότητας των κριτηρίων σε περίπτωση ελέγχου από την ΕΕ;

3.Δεδομένου ότι από 1/1/2019, ο χάρτης μειονεκτικών περιοχών και περιοχών με φυσικούς περιορισμούς αλλάζει, τι θα συμβεί με τους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές περιοχών, που μένουν εκτός, βάσει της νέας οριοθέτησης;

4.Σκοπεύετε επιτέλους να καταρτίσετε και πότε, δηλαδή με ποιο χρονοδιάγραμμα, Εθνική Στρατηγική Ποιότητας, συμπληρωματική της ΚΑΠ, όπως έχει δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Πηγή:agrotypos