Εκτιμήσεις επιπτώσεων στις εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας

2018-08-01

Στις 17/7/2017 υπεγράφη η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας (EPA) μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές 2019, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή της. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της ειδικότερα για την Ελλάδα, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο, όπου μας ανέφεραν ότι «η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά στις ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων. Ακριβείς εκτιμήσεις δεν είναι δυνατές έως ότου δοθούν στην δημοσιότητα οι προβλέψεις της Συμφωνίας ανά κατηγορία προϊόντος. Ωστόσο, επισημαίνουμε τα εξής:

Κονσέρβες φρούτων (δασμός 12%-15%)
Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017, αθροιστικά για τις διάφορες κατηγορίες φρούτων, σε 7,6 εκ. €. Οι εισαγωγικοί δασμοί θα μηδενισθούν εντός 6ετίας από την θέση της συμφωνίας σε ισχύ.
Οίνος: (δασμός 15% και άνω)
Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε 600 χιλ. €. Οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιασθεί κατά την τελευταία τετραετία και τα στοιχεία του α' εξαμήνου 2018 δείχνουν συνέχιση της ανόδου. Στην Συμφωνία προβλέπεται μηδενισμός του δασμού από την πρώτη ημέρα ισχύος της, επομένως θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική ωφέλεια, δεδομένου ότι τα έτη 2018 - 2019 αναμένεται να συνεχισθεί το πρόγραμμα προώθησης που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Enterprise Greece.
Τυρί: (δασμός 29,8%)
Το 2017 οι εξαγωγές τυριών ανήλθαν σε 262 χιλ. € και αφορούσαν κατά 90% φέτα. Η προβλεπόμενη παροχή προστασίας στην φέτα αναμένεται να σταματήσει τις πωλήσεις άλλων τυριών με την επωνυμία «φέτα», πάντοτε από αγελαδινό γάλα και σε χαμηλότερη τιμή από την ελληνική, επομένως η φέτα της χώρας μας θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα και πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών.
Γιαούρτι: (δασμός 29,8% + 915 γεν ή περ. 7 €/κιλό)
H Συμφωνία δεν επηρεάζει το ύψος του δασμού και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή τουλάχιστον την επομένη πενταετία. Ο πολύ υψηλός δασμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, ενώ την τελευταία τριετία αναπτύχθηκε η αγορά στραγγιστού γιαουρτιού ελληνικού τύπου αποκλειστικά με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε μόλις 33 χιλ. € από 64 χιλ. € το 2016.
Ελαιόλαδο:
Ο εισαγωγικός δασμός είναι ήδη μηδενικός και δεν υφίστανται μη δασμολογικά εμπόδια, επομένως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από την Συμφωνία. Οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 3,7 εκ. € το 2017 (πτώση κατά 15% εν συγκρίσει προς το 2016)
Λοιπά τρόφιμα: η γενικότερη μείωση δασμών αναμένεται να επηρεάσει θετικά και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες με το σημερινό καθεστώς επιβάλλονται δασμοί εισαγωγής
Εν κατακλείδι εκτιμούμε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα προέρχονται όχι από άλλες χώρες της ΕΕ αλλά είτε από την Ιαπωνία είτε από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται ενώ για τα προϊόντα ΕΕ μηδενίζεται».

Πηγή:agrotypos