Εφιάλτης οι εισπρακτικές για τους αγρότες με οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος

2019-01-07

Συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες δέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί αγρότες, οι οποίοι έχουν χρέη για το ρεύμα που καταναλώνει η εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα, κλήσεις, δέχονται οι παραγωγοί από εισπρακτικές και για οφειλές που έχουν από κατανάλωση ρεύματος στα νοικοκυριά τους. Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο αγρότες, το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό εξαιτίας των νέων κανόνων ασφαλείας, που ισχύουν σε περίπτωση διακοπής. 

Όπως καταγγέλλει εις εξ αυτών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Μαυροσκάς, από την Επανομή Θεσσαλονίκης «το πρόβλημα με τα κομμένα ρεύματα δεν είναι καθόλου απλό. Θα φανεί το ερχόμενο καλοκαίρι και την άνοιξη, οπότε και δεν θα καλλιεργήσουμε τη γη μας, γιατί δεν θα μπορούμε να βάλουμε μπρος τις γεωτρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρόβλημα έγινε πιο έντονο από τότε που άλλαξε το καθεστώς ασφαλείας. Μόνο εγώ πρέπει να καταβάλλω 1.000 ευρώ για να μη μου κόψουν το ρεύμα καθώς χρειάζεται και εγκατάσταση νέου ρελέ ασφαλείας , πράγμα αδύνατο, με τα σημερινά δεδομένα».

«Θυμάμαι για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια για ρολόγια με υψηλή κατανάλωση όπως τα δικά μας, κάναμε ένα διακανονισμό, δίνοντας 50 ευρώ. Μας ζητούν το 40% του χρέους για να μας ξεμπλοκάρουν και το υπόλοιπο σε 12 δόσεις. Αρκετοί αγρότες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε καν ούτε σε αυτό. Οπότε το φυσικό επακόλουθο είναι να μην καλλιεργήσουμε. Διακοπή ηλεκτροδότησης σημαίνει διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο κ. Μαυροσκάς, ο οποίος ζητά τρίμηνη παράταση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ρύθμιση, όταν του πιστωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αγρότης έχει υψηλές καταναλώσεις λόγω των αναγκών της αγροτικής του εκμετάλλευσης για νερό.

Πηγή:agrotypos