Έφη Αχτσιόγλου: Από Μάρτιο θα ξεκινήσει η νέα ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες

2019-02-01

«Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα εκκινήσει τον Μάρτιο», τόνισε σε δηλώσεις της η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. 

Μιλάμε για ρύθμιση των παλιών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα έχει δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ το μήνα για τους αγρότες και με ανώτατο όριο αποπληρωμής τους μέχρι τους 120 μήνες.

«Εκτός από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής, με τη μέση μείωση να φτάνει στα επίπεδα του 70%, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως και 120 δόσεις.

Παράλληλα, χιλιάδες ασφαλισμένοι αγρότες που δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά από σχεδόν μία δεκαετία γίνεται για πρώτη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου, επισήμανε, όταν το 2012 είχε μειωθεί κατά 22% και κατά 32%, αντίστοιχα.

«Με μοχλούς την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θέλουμε να δώσουμε ώθηση στη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού δημιουργεί έναν κυματισμό αύξησης των μισθών σε όλα τα κλιμάκια».

Πηγή:agrotypos