Δε θα σταματήσουν οι γενναιόδωρες ενισχύσεις γεωργίας

2018-06-25

Διατήρηση των γενναιόδωρων κοινοτικών ενισχύσεων στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα ποιοτικά τρόφιμα και στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στα επόμενα χρόνια, με την επισήμανση, όμως, πως το βάρος θα πέσει στην ποιότητα, την καινοτομία, αλλά και το περιβάλλον, προανάγγειλε ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουνίου.

«Ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα ακολουθήσετε, να ξέρετε ότι η ΕΕ με τα προγράμματα εκπαίδευσης, κινητικότητας, αλλά και έρευνας και καινοτομίας, θα είναι δίπλα σας αρωγός και συμπαραστάτης σας. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό», διαβεβαίωσε ο κ. Σχοινάς. Κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως στα χρόνια που έρχονται «το ζητούμενο βέβαια θα είναι η ποιότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον, οι καινοτόμες πρακτικές και οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι όλα αυτά είναι «προσόντα που θα σωρεύσετε στα επόμενα χρόνια, στις πολύτιμες γνώσεις που αποκτήσατε σε αυτό το μοναδικό σχολείο».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, υπογράμμισε ακόμη, τις σημαντικές προοπτικές που διανοίγονται μέσα στην Ε.Ε., τόσο για σπουδές στον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όσο και στη συνέχεια για την επαγγελματική ενασχόληση με αυτούς, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις υποστήριξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, και άλλων δραστηριοτήτων της υπαίθρου.

«Ήρθα ως συμπατριώτης - και Μακεδόνας συμπολίτης - να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την Ευρώπη και την δικιά σας μελλοντική πορεία, ως μελών της μεγάλης και ισχυρής αυτής οικογένειας» τόνισε και χρησιμοποίησε παραδείγματα, κυρίως από την αρχαία ελληνική Ιστορία και μυθολογία, για να συμβουλέψει τους αποφοίτους και να τους μεταφέρει το μήνυμα, ότι από τα αρχαία χρόνια η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν έπαψαν να αποτελούν σημαντικές δραστηριότητες και εργαλεία ανάπτυξης για τη χώρα.

«Εσείς θα είστε οι συνεχιστές αυτής της πολύχρονης παράδοσης, που θα ενταχθείτε στη κοινωνία και την οικονομία με τα μοναδικά εφόδια της γνώσης της μάνας γης, της αξίας της γεωργίας για τον άνθρωπο, και τον σεβασμό στη πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, που μάθατε να αγαπάτε γνήσια, όχι ως ιδεολόγοι, αλλά ως εργάτες και υπηρέτες του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Αναφέρθηκε επίσης στο αντικείμενο των σπουδών που έχουν σχέση με την ύπαιθρο και τη γη, στις ιστορικές συνθήκες που επέτρεψαν τη δημιουργία της σχολής «που στέριωσε με συνεχείς δωρεές - στην αρχή ταπεινές, μετά σημαντικότατες - από έναν μικρό κύκλο υποστηρικτών και ευεργετών, Ελλήνων και Αμερικανών» και «που με την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών, συνέβαλε καθοριστικά στην απογείωση της αγροτικής Ελλάδας».

Από την ομιλία του κ. Μαργαρίτη όπως ήταν φυσικό δεν έλειψαν και οι αναφορές στη συμφωνία για το ελληνική ζήτημα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο -ήταν άλλωστε τόσο νωπό, αφού δεν είχαν παρέλθει καλά - καλά 24 ώρες.

«Η χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα, υπενθύμισε ότι ιδιαίτερα η ελληνική ύπαιθρος, υπέστη καταστροφές, προσφυγιά, και οικονομικό μαρασμό, μέσα σε ένα κόσμο που συγκλονιζόταν από αιματηρούς πολέμους» είπε και συμπλήρωσε πως «η αποφοίτηση της τάξης του 2018, συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α'ΠΠ, τα εβδομήντα πέντε χρόνια από τον Β' ΠΠ και τον εμφύλιο που ακολούθησε, και τα «πενήντα χρόνια από την δικτατορία που φίμωσε την δημοκρατία μας για επτά μαύρα χρόνια [...] Μην ξεχνάτε όμως, ότι αποφοιτάτε και σαράντα χρόνια από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη και περίπου δέκα χρόνια από την αρχή της οικονομικής κρίσης, που αποτέλεσε μια επώδυνη περιπέτεια για την πατρίδα μας. Και φυσικά μόλις μια ημέρα μετά από την χθεσινή, ιστορική συμφωνία του Eurogroup, η οποία επιβεβαιώνει την πίστη των ευρωπαίων εταίρων, και στη χώρα, αλλά και στη δυνατότητα της χώρας να αλλάξει, και να διδαχθεί από την περιπέτεια απ' την οποία βγαίνει».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι αναφέρεται σε αυτούς τους σταθμούς της Ιστορίας για δύο λόγους, τους οποίους εξήγησε στους αποφοίτους της σχολής: «Η ειρήνη, η δημοκρατία, αλλά και η ευημερία είναι σήμερα δεδομένες, αλλά μην ξεχνάτε: ποτέ ότι δεν είναι έννοιες αυτονόητες. Κερδίζονται, δεν χαρίζονται και δεύτερον η ενωμένη Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη των ελεύθερων εθνών, ήταν η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Τα θεράπευσε, δεν τα προκάλεσε. Η Ευρώπη είναι η λύση, όχι το πρόβλημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας κοινοτικός αξιωματούχος ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια ρήση του αρχαίου Έλληνα ρήτορα και φιλοσόφου, Ισοκράτη, προς τον γιο του καλύτερου φίλου του, τον Δημόνικο. «Η συμβουλή που έδωσε στον νεαρό Δημόνικο, ήταν απλή: «Στέργε μεν τα παρόντα, ζήτει δε τα βελτίω (να εκτιμάς ότι σου δόθηκε, να αγωνίζεσαι για να το βελτιώσεις, να το κάνεις καλύτερο). Μετά από 2.500 χρόνια, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για να κλείσω την σημερινή μου ομιλία από τα λόγια του Ισοκράτη στον Δημόνικο. Χτίστε πάνω στις στέρεες βάσεις που σας δόθηκαν, βγείτε έξω στην κοινωνία για να πετύχετε ακόμα περισσότερα, μεγάλα και σημαντικά».

Τον κ. Σχοινά προσφώνησε ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Πάνος Κανέλλης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικωστας, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φογκ, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων, επιχειρηματίες, γονείς των αποφοίτων, κ.ά..

Πηγή:agronews