Δεύτερα τα αγροτικά ζητήματα στις Ευρωεκλογές

2019-05-20

Η «αµυντική διάταξη» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε συνδυασµό µε τα µεγάλα προβλήµατα τα οποία αντιµετωπίζει ο αγροτικός τοµέας στη χώρα µας, εξοβελίζουν στο περιθώριο της ατζέντας των Ευρωεκλογών τα αγροτικά ζητήµατα και στον «πάτο» της λίστας των υποψηφίων τα ονόµατα µε αναφορά στο χώρο. 

Οι εποχές που οι Ευρωεκλογές ήταν άρρηκτα συνδεδεµένες µε τα τεκτενόµενα στις αγροτικές περιφέρειες µάλλον αποτελούν µακρινό παρελθόν, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου έχει χαθεί οριστικά το τρένο της ισότιµης ανάπτυξης και η γεωργία ακολουθεί ασθµαίνοντας την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το αρνητικό πεδίο στο οποίο διαδραµατίζονται εδώ και καιρό οι συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ, καθώς το διακύβευµα είναι «πόσα θα χάσουµε», µεγαλώνει χρόνο µε το χρόνο την απογοήτευση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, ενώ καθιστά δύσκολη τη διαχείριση του όλου ζητήµατος και από την πλευρά των πολιτικά κρατούντων. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε Ηµαθία και Πέλλα στα µέσα της εβδοµάδας, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι, ανασύροντας από τα «ντοσιέ» των συζητήσεων τη µόνη ουσιαστικά θετική πτυχή της νέας ΚΑΠ που έχει να κάνει µε την αύξηση -κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου- των προβλεπόµενων πόρων για συνδεδεµένες ενισχύσεις.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά στο να ψηφιστεί η αύξηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων από το 12% (10 συν 2% για τα πρωτεΐνούχα ψυχανθή) στο 15% (13 συν 2%). Την είδηση αυτή έδωσε ο υπουργός από την Ηµαθία, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρόκειται να ψηφίσει τη σχετική ρύθµιση. Αυτό µεταφράζεται σε συνολικό ποσό 2,14 δις για την επταετία, ενώ αυτή την περίοδο το ποσό που δίνεται είναι 1,4 δις περίπου.

Σηµειώνεται εδώ ότι µε αυτόν τον τρόπο, η χώρα µας θα έχει και κάποια ευελιξία στην περίπτωση της εξωτερικής σύγκλισης, δεσµεύοντας µεγαλύτερο ποσό για τις συνδεδεµένες ώστε να µην φανεί πολύ η µείωση στο φάκελο των άµεσων ενισχύσεων. «Η αύξηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων παίρνει πόρους από τις άµεσες ενισχύσεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάµε, ούτε να το παίρνουµε αψήφιστα», σηµείωσε ωστόσο ο υπουργός.

Αντίθετα, αναφορικά µε την εξωτερική σύγκλιση, αν αυτή είναι πλήρης, στη βάση των πιέσεων που ασκεί ένα µπλοκ χωρών της Βόρειας Ευρώπης και συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα µας θα χάσει στην 5ετία περί τα 750 εκατ. ευρώ. Με το µετριοπαθές σενάριο της µερικής σύγκλισης θα βρεθεί µε τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ λιγότερα, ανεξάρτητα από άλλες περικοπές.

Πηγή:agronews