De minimis για τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου ζητά ο Δημοσχάκης

2018-11-28

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες του Νομού. 

«Ο Υπουργός, δυστυχώς, αποδείχθηκε ασυνεπής όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχε δώσει σε εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και παραγωγικών φορέων στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, στις 9 Οκτωβρίου», επισημαίνει ο κ. Δημοσχάκης, για να συνεχίσει: «Τότε είχε δεσμευτεί ότι μέχρι την κατάθεση του Προϋπολογισμού θα ανακοινώσει αναλυτικά τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες του Έβρου, κάτι που δεν συνέβη».

Συνολικά έχουν καταστραφεί 293.000 στρέμματα σιτηρά, 260.000 στρέμματα βαμβάκι, 240.000 στρέμματα ηλίανθος, 18.000 στρέμματα κηπευτικά και 3.500 στρέμματα καπνά.

Το αποτέλεσμα είναι ο αγροτικός κόσμος του Νομού να βιώνει στιγμές αγωνίας, καθώς βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με τις εορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, ενώ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεών του, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΕΑΣ Διδ/χου, όπου οι αγρότες του Κεντρικού και Βορείου Έβρου εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσφορία τους για την... αφωνία από την πλευρά του Υπουργείου για το θέμα των αποζημιώσεων.

«Ηχηρή ήταν και η απουσία των κυβερνητικών Βουλευτών του Νομού από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, καθώς προτίμησαν να αποδράσουν, αντί να τοποθετηθούν πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Δημοσχάκης.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που έγινε στις 11 Οκτωβρίου γι' αυτό το θέμα (διαβάστε στο σχετικό link https://www.dimoschakis.gr/?p=10385), ο Υπουργός αναλώθηκε σε επισημάνσεις και δεσμεύτηκε ότι θα δει ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις αποζημιώσεις των αγροτών.

Ο Βουλευτής από την πλευρά του πρότεινε να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός De Minimis, να εξεταστεί η περίπτωση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, αλλά κι άλλα εργαλεία της Ε.Ε.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσει για τις αποζημιώσεις των αγροτών, αν θα καταργήσει το πλαφόν για τους βαμβακοκαλλιεργητές, μετά τη ζημιά που έπαθαν από το πράσινο σκουλήκι κι αν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για την ενεργοποίηση του Κανονισμού De Minimis.

Επίσης, αν έχει εξετάσει κι άλλες επιλογές από την πλευρά της Ε.Ε., αν έχει απευθυνθεί στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής κι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του Υπουργείο, για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

Απελπιστική κατάσταση βιώνουν οι αγρότες του Έβρου, οι οποίοι δυστυχώς βλέπουν να μην προχωράει στο βαθμό που θα περίμεναν το θέμα των αποζημιώσεων αναφορικά με τις καταστροφές των καλλιεργειών τους τόσο από πλημμυρικά φαινόμενα κι από ξηρασία, όσο κι από το πράσινο σκουλήκι, όσον αφορά το βαμβάκι.

Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ασυνεπής όσον αφορά τις δεσμεύσεις σας που είχατε δώσει σε εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και παραγωγικών φορέων στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο σας, στις 9 Οκτωβρίου. Τότε είχατε δεσμευτεί ότι μέχρι την κατάθεση του Προϋπολογισμού θα ανακοινώσετε αναλυτικά τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες του Έβρου.

Συνολικά έχουν καταστραφεί 293.000 στρέμματα σιτηρά, 260.000 στρέμματα βαμβάκι, 240.000 στρέμματα ηλίανθος, 18.000 στρέμματα κηπευτικά και 3.500 στρέμματα καπνά.

Ο Προϋπολογισμός κατατέθηκε και οι αγρότες ακόμα περιμένουν τις αποφάσεις σας σχετικά με τις αποζημιώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με τις εορτές των Χριστούγεννων να πλησιάζουν, ενώ δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν των υποχρεώσεων τους ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΕΑΣ Διδ/χου, όπου οι αγρότες του Κεντρικού και Βορείου Έβρου εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσφορία τους για την... αφωνία από την πλευρά του Υπουργείου για το θέμα των αποζημιώσεων. Ακόμα και τα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν τη σύσκεψη δεν έκρυψαν την αγωνία τους για τις παλινωδίες σας σε αυτό το θέμα.

Ηχηρή ήταν και η απουσία των κυβερνητικών Βουλευτών του Νομού, που προτίμησαν να... αποδράσουν, στέλνοντας απλώς ένα ενημερωτικό σημείωμα ολίγων γραμμών, ότι δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο για τις αποζημιώσεις, πέρα των όσων συζητήθηκαν στη σύσκεψη της 9ης Οκτωβρίου.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης γι' αυτό το θέμα που έγινε στις 11 Οκτωβρίου αναλωθήκατε σε επισημάνσεις και δεσμευτήκατε ότι θα δείτε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Σας προτείναμε να ενεργοποιήσετε τον Κανονισμό De Minimis, να εξετάσετε το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής, αλλά κι άλλα εργαλεία της Ε.Ε. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες κι ακόμα το Υπουργείο σας κρατάει σιγή ιχθύος...

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε

1. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία τελικά θα χρησιμοποιήσετε για τις αποζημιώσεις των αγροτών; Θα καταργήσετε το πλαφόν για τους βαμβακοκαλλιεργητές, που έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι; Εξαντλήσατε όλα τα περιθώρια για την ενεργοποίηση του Κανονισμού De Minimis;
2. Έχετε εξετάσει άλλες επιλογές από την πλευρά της Ε.Ε.; Απευθυνθήκατε στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής; Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες του Έβρου;

Πηγή:agrotypos