Αδύνατο να βγουν αποτελέσματα σχεδίων βελτίωσης έως 30 Ιουνίου εκτιμά ο Γιάννης Περουλάκης 

2019-05-17

Αυτές τις μέρες τα μελετητικά γραφεία ασχολούνται πυρετωδώς με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τυχόν εκκρεμότητες ή διευκρινήσεις για τα σχέδια βελτίωσης, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Περουλάκη (Γεωπόνος, MBA - Μελετητής στην Λάρισα).

Σύμφωνα με τον ίδιο «στα σχέδια βελτίωσης προχωράει η αξιολόγηση όμως οι ρυθμοί δεν είναι οι αναμενόμενοι. Εκτιμάται ότι είναι αδύνατο να βγουν αποτελέσματα μέχρι 30 Ιουνίου. Την καθυστέρηση αυτή εκτός των άλλων προκαλεί και η πιθανή νέα ανακοίνωση τροποποιημένου καταλόγου ελκυστήρων. Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει τη μέχρι σήμερα αξιολόγηση και θα καθυστερήσει την σχετική διαδικασία».

Επίσης, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Περουλάκης «λόγω της πολυπλοκότητας των σχεδίων και της πληθώρας των μηχανημάτων που αιτούνται επιδότησης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, απαιτούνται πολλές φορές διευκρινήσεις από τους μελετητές προς τους αξιολογητές και καθυστερεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία αξιολόγησης. Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που κατατέθηκαν, έχουν δοθεί φάκελοι προς αξιολόγηση σε συναδέλφους που δεν είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο των Σχεδίων Βελτίωσης στο παρελθόν. Μέχρι να ενημερωθούν λοιπόν αυτοί, απαιτείται χρόνος και πολλές φορές πρόσθετες διευκρινήσεις από τους εν δυνάμει επενδυτές και τους μελετητές τους. Πάντως είναι σχεδόν σίγουρο πως πολύ μεγάλος σε σχέση με το παρελθόν θα είναι και ο αριθμός των ενστάσεων. Αυτό σημαίνει πως μετά τα πρώτα αποτελέσματα θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για την αξιολόγηση και αυτών των ενστάσεων. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε οριστικά αποτελέσματα (μετά ενστάσεων) το φθινόπωρο ή ακόμα και προς το τέλος του έτους».

Πηγή:agrotypos