Χωρίς τσεκ, εξισωτική και εκτός προγραμμάτων ΠΑΑ κτηνοτρόφοι που δεν έχουν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, λέει το σχέδιο νόμου

2018-09-03

Η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, σαν κτηνίατρος που γνωρίζει τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, θα κληθεί να πάρει σύντομα θέση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι 17/9/2018. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο 3, ένας κτηνοτρόφος αν δεν καταφέρει να εκδώσει άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας θα χάνει την βασική ενίσχυση και την εξισωτική αλλά και δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση ένταξης σε κανένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (βιολογικά, αυτόχθονες φυλές κ.α.). Συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρει τα εξής: 

«Η άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, όπου απαιτείται, είναι υποχρεωτική για τη λήψη κάθε είδους οικονομικής ενίσχυσης, η οποία συνδέεται με το ζωικό κεφάλαιο ή και την κτηνοτροφική εγκατάσταση. Η εν λόγω διάταξη έχει ισχύ μετά την 31/12/2020».

Η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια γίνεται με μεγάλες δυσκολίες από τους κτηνοτρόφους. Και βέβαια δεν έχει να κάνει το πρόβλημα με την ευζωία των ζώων, όπως θέλουν να το εμφανίσουν κάποιοι παράγοντες του ΥπΑΑΤ, αλλά με την γραφειοκρατία και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Το σχέδιο νόμου «ρίχνει» το μπαλάκι στις ΔΑΟΚ. Όπως αναφέρει, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) θα είναι το μόνο σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με Δημόσια Υπηρεσία. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχθεί στα βιολογικά γνωρίζουν καλά πόσο υποστελεχωμένες είναι και με πόση δυσκολία κάνουν τους ελέγχους. Χωρίς προσλήψεις είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα.
Διαβάστε το άρθρο 3 και δείτε τι χρειάζεται για να βγει μια άδεια https://www.opengov.gr/ypaat/?p=2163

Πηγή:agrotyos