Χωρίς διοικητική επανάσταση, δεν βγαίνουν οι υποχρεώσεις της ΚΑΠ στη χώρα μας

2019-01-21

Ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς που έχει εισάγει η Agrenda εδώ και 10 χρόνια, αναγνωρίζεται πλέον και από τους πολιτειακούς φορείς ως σηματωρός για την πολιτική στον αγροτικό τομέα. 

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη και κεντρικού ομιλητή στα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς 2019, που πραγματοποιήθηκε στη Μονεμβασιά το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Kinsterna, πως «η σημασία του θεσμού είναι εξαιρετικά σημαντική για την πολιτική που θέλουμε να αναπτύξουμε στον αγροτικό χώρο συνολικότερα. Στόχος μας να αναδείξουμε τον αγρότη υπόδειγμα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, τον αγρότη τον καινοτόμο, τον ανταγωνιστικό». 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, με πολύ ενέργεια, διαδραστικότητα μεταξύ πάνελ και εκπροσώπων του αγροτικού χώρου, στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Κασίμης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, λέγοντας πως «δεν πρέπει να αγνοούμε τι μας έρχεται». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ότι δύο πράγματα είναι άκρως σημαντικά αυτή τη στιγμή: Πρώτον οι εξελίξει στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και δεύτερον το μέλλον της ΚΑΠ και η νέα πρόταση που έχει κατατεθεί. 

«Η έσχατη επιλογή είναι η συμβιβαστική πρόταση της Επιτροπής για εξωτερική σύγκλιση στο 50% στο τέλος της 6ετίας αυτών που είναι κάτω από το μέσο όρο των ενισχύσεων».

Όσον αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία έχει τοποθετηθεί η χώρα μας είναι τα εξής:

  • Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι ασφυκτικές και ως εκ τούτου δεν είναι αποδεκτή η αίρεση το 40% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου να κατευθύνεται σε αυτές. Η εξισωτική αποζημίωση να αποτελέσει μέρος αυτού του ποσοστού, κάτι που όπως αποκάλυψε ο γενικό γραμματέας, θα γίνει αποδεκτό.
  • Εξαίρεση μικροκαλλιεργητών από τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.
  • Συχνή τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και εύκολα μετρήσιμους δείκτες επιδόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. γενικός γραμματέας, υπογράμμισε πως απαιτείται διοικητική προετοιμασία για το νέο πλαίσιο «διοικητική επανάσταση» όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας την αλλαγή κουλτούρας ως προαπαιτούμενο προς αυτό και η ενίσχυση της έρευνας και της γνώσης.

Παράλληλα, ο κ. Κασίμης έδωσε ορισμένα χρονοδιαγράμματα σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Πρώτον, πως το Μέτρο για την Ενίσχυση Μικρών Εκμεταλλεύσεων θα προκηρυχθεί την ερχόμενη εβδομάδα και δεύτερον πως η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, ευελπιστεί, ότι θα τελειώσει τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια του πρώτου πάνελ που είχε σαν κεντρική θεματική την ΚΑΠ, τα προγράμματα, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την οργάνωση εκμεταλλεύσεων, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Μελλάς, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έθεσε ως μεγάλο κίνδυνο την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, λέγοντας πως «μιλάμε για κινδύνους επανεθνικοποίησης. Ουσιαστικά υπάρχει σε πολλά σημεία ήδη και στην ελλάδα. Όταν μοιράζεται με τους ίδους όρους το τσεκ στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, αλλά οι όροι φορολόγησης , εισφορών, τα έξοδα, το κόστος παραγωγής είναι διαφορετικά δημιουργείται έτσι και αλλιώς μία τεράστια διαφοροποίηση».

Ο ίδιος, αν και όπως είπε ο αγροτικός τομέας δεν προσφέρεται για αριθμολογία και λογιστική κριτική, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατανομής των πόρων, ιδιαίτερα στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εντούτοις, αναφέρθηκε σε αριθμούς λέγοντας πως «κοιτάγαμε η κάθε ηγεσία, να δίνουμε στους νέους αγρότες να μοιράζονται 15χίλιαρα. Τα έξοδα εγκατάστασης σε έναν δενδρώνα είναι 800 ευρώ το στρέμμα. Αν θες 16.000 ευρώ 20 στρέμματα, αυτά θα αποδόσουν στα επόμενα 4 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, είχαμε πρόχειρες σπορές και εγκαταστάσεις απλά για να περάσουν τον έλεγχο». Η πρόταση του κ. Μελλά ήταν να δίνονται περισσότερα χρήματα σε λιγότερους.

Πάσα από τον συντονιστή του πρώτου πάνελ, εκδότη της εφημερίδας Agrenda, Γιάννη Πανάγο, για το τι έκανε μία «αστική» τράπεζα όπως η Eurobank να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και στοχοθετημένο πλάνο για τον αγροτικό τομέα, πήρε στη συνέχεια ο Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Retail Banking, της Eurobank.Κατά τον κ. Γιαννακλή, ο λόγος είναι πως «θέλουμε τον αγρότη επιχειρηματία και όσο περισσότερο αρχίζει να γίνεται επιχειρηματίας, τόσο περισσότερο εμείς θα μπορούμε να του προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες». Παράλληλα, κατέρριψε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, λέγοντας πως το 2018 η Eurobank υλοποίηση 7 στα 10 αιτήματα χρηματοδότησης, τα οποία εγκρίθηκαν και εκταμιεύτηκαν.

Επιπλέον, ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ που σχεδιάζει η τράπεζα αυτή την περίοδο, είναι να μπορεί ένας αγρότης να πιστοποιείται για την αξία της παραγωγής του από έναν τρίτο φορέα. Μετά αυτή η πιστοποίηση θα λειτουργεί ουσιαστικά ως εγγύηση για κάποια μορφή χρηματοδότησης.

Στο πρώτο μέρος, τοποθετήθηκε επίσης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου «η Ένωση», Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να υπάρξει ξανά ενιαίο τριτοβάθμιο όργανο, όχι για να λέμε τα παράπονά μας, αλλά για να εκπροσωπεί όλους τους αγρότες σε όλα τα φόρα, όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και στις Βρυξέλλες.

Κλείνοντας, ο κ. Κουτσουπιάς, ανέδειξε ως μείζον πρόβλημα των συλλογικών οργανώσεων, το φορολογικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτός που παραδίδει σε έναν συνεταιρισμό, φορολογείται για το 100% της αξίας παραγωγής του, ενώ ένας άλλος που παραδίδει αλλού μπορεί να φορολογηθεί για το 10-20%», εννοώντας πως μία μείωση της φορολογίας θα είναι και προς το συμφέρον του κράτους γενικότερα.

Πηγή:agroland