Χαμηλότερες τιμές παραγωγού φέτος για το σκόρδο της Βύσσας λόγω του ανταγωνισμού από την Λάρισα

2018-06-15

Σε μια εβδομάδα, το αργότερο, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί φέτος η συγκομιδή σκόρδου, από τα 3.000 στρέμματα που έχουν σπαρθεί στον Έβρο, κυρίως στην περιοχή της Βύσσας και σε λιγότερα στρέμματα στην περιοχή της Ορεστιάδας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης, «τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή παραμένουν σταθερά. Φέτος όμως έγινε ορατός ο «ανταγωνισμός» από τα σκόρδα που καλλιεργούνται στην περιοχή της Λάρισας, περίπου σε 1.500 στρέμματα, τα οποία βγαίνουν νωρίτερα στην αγορά, σε τιμές που κυμαίνονται γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει «πίεση» των τιμών για τα σκόρδα της Βύσσας. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση στην χώρα μας παραμένει σε σταθερά επίπεδα». 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για τις φετινές τιμές παραγωγού στον Έβρο, ο κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης τονίζει ότι «ανέρχονται στα 1,80 ευρώ το κιλό για το χλωρό που πωλούνταν ως τώρα και θα κυμανθούν μεταξύ 2 και 2,5 ευρώ για το ξερό σκόρδο, τυποποιημένο και συσκευασμένο. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι.

Φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει και ένα πρόβλημα μικροκαρπίας (μικρά μεγέθη). Ωστόσο η ελληνική αγορά δείχνει ενδιαφέρον και μέρος της παραγωγής είναι ήδη «κλεισμένη» μέσω των εμπορικών συμφωνιών που έχουν γίνει.

Επίσης ένα ποσοστό, περίπου 10%, πηγαίνει για εξαγωγές, σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Γερμανία και η Κύπρος. Σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να εξάγουμε βιολογικά σκόρδα την αγορά της Ρουμανίας, μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε από πέρσι και θέλουμε φέτος να την ενισχύσουμε.

Στόχος του συνεταιρισμού είναι το σκόρδο της Βύσσας να πάρει πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ, κάτι που όπως λένε οι υπεύθυνοι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιέργειας στην περιοχή».

Πηγή:https://www.agrotypos.gr/